Forumindex De Gamla Urens Vänner

 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


SilverQuiz

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Silver, Guld, Tenn och deras stämplar samt Ädelstenar
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Volcano-
Gäst

InläggPostat: 2018-11-06 20:00:14    Rubrik: SilverQuiz Svara med citat

DGUV är ett intressant, avspännande och mångtydigt frågeforum. Det uppmanar till självstudier, utförliga, utan handledare. Ställer någon en rak fråga uteblir svar. Ställer någon en fråga som kittlar till gissningslek kommer ett chansartat svar, egentligen bara för uppmuntran. Ställer någon en fråga efter en lång inledning, som en förlängd ouvertyr före crescendot, med däremellan vilseledande scertzoN PPPP , ja, ni förstår vilken tråd jag menar, en fråga som har krok med hullingar, och som skulle få vilken gädda som helst att snabbt hugga, då förefaller det som uttorkning skett. Frågesidan förefaller blivit rörelsehindrad, eller, nyspråkligt, har funktionsvariation – den nuvarande kan karaktäriseras som idegående.====

De självstudier som ligger nära till hands är inte att ytterligare vidga det encyklopediska vetandet inom argentumområdet, utan snarare gå på djupet med det hittills ovetbara. Ett synnerligen utmanande sådant ämne är vilka gravörer en silversmed hade, och vilka smeder gravören tog uppdrag från. Eftersom gravören aldrig identifieras på silver, blir den en spännande undersökning, särskilt när det gäller gravörernas eldorado – Ryssland. Här blir stil- och teknikjämförelser ytterligt subtila. Det behöver inte sägas, men detta kommer att bli tidskrävande självstudier, i synnerhet som det ska göras vid sidan om den yrkesmässiga omvårdnaden av den agrara näringen, och en förnäm, komplementär hobby, delvis utövande, musik- och scenkonst.

Innan den definitiva insjunkningen i självstudier sker bland sicklar och gravyrstål, är det några i luften lågt hängande läsefrukter som ska koncipieras. Hallwylskans öde är inte utklarat, slutsatser har på begäran inte inkommit, då får väl alternativa sådana presenteras från välkänd källa. Vidare, tråden om splittrade samlingar är långtifrån klar, åtminstone tre atomiserade ytterligare ligger i pipen, eller i snåsen, som gräddkannesamlare plägar (föredrar att/brukar) uttrycka sig. Och om en grandiost sammanhållen samling. Något till om silverdynastier, kanske, där är en tillfällig minneslucka. Sen ankommer advent, väntans tider, något som redan dessvärre förefaller ha inträffat i förskott. Men, skam den som ger sig.

======

En konst som är lika gammal som silverkonsten är stenhuggarkonsten. Ytligt sett väsensskilda, men vid rimlig eftertanke sammanfogade. Båda är

starkt influerade av sin tids stilideal, båda, för att ta en detalj, runt renässansen till mästare identifierbara av sina bomärken. Vidgar vi stenhuggeriet, som tidigt också omfattade skulpturala former, till att generellt omfatta skulptur, ja, då har vi allt gestaltande och ornamentalt formspråk i samma påse som åtskilligt silvergjuteri.

Vi håller ändå nu en distinktion tydlig, finns det influenser i den överordnade gestaltande formen mellan stenarkitektur och silversmide? Svaret är solklart sen millennier, gyllene snittet, cirkeln, ovalen, höjd- och breddproportioner, tyngdpunkter, stramhet, ornamentik, organisk begriplighet.

Vi generaliserar denna observation till komparativ statik mellan rundkyrkor och soppterriner i silver. Där finns skönjbara samband.

=====

Vilken kyrka skall kombineras med vilken terrin eller vice versa? Här kan man välja stilmässigt enhetligt eller historiserande, geografiskt, korsvisa impulser eller hur man vill. Inget svar är uteslutande fel. Cirkulära soppterriner och rundkyrkor har nämligen en stark inbördes geometrisk samhörighet trots skillnad i skala och material, båda omfattar begriplighet trots olika format, båda är förståeliga efter ”homo mensura”- satsen, människan är alltings mått. Inte för stort, inte för smått, inte nödvändigtvis mikro- och makrokosmos samtidigt. Båda taktila former, material och gestaltningar.


Rundkyrka 1
Rundkyrka 2
Rundkyrka 3

Till överst på sidan
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-11-06 20:22:53    Rubrik: Svara med citat

Äsch, bilderna blev försenade. Här kommer terrinerna.


Terrin 1
Terrin 2

Terrin 3

Till överst på sidan
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-11-09 01:25:59    Rubrik: Svara med citat

Ledtråd:

Terrinerna och kyrkorna kommer frånsamma tre, men olika, länder
Till överst på sidan
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-11-11 03:46:38    Rubrik: Svara med citat

Ledtråd 2.

Ett av länderna är fosterlandet, eller fäderneslandet, välj uttryck som passar. De andra två är grannländer.
Till överst på sidan
SStempeln
Gäst

InläggPostat: 2018-11-13 16:43:36    Rubrik: Svara med citat

Detta är utomordentligt upplägg! Mycket klurigt och visst är det slående hur stora likheter det finns mellan silver och byggnader!
Dock inte så enkelt, om man inte händelsevis direkt känner igen kyrkorna. Det kräver nog ett visst letande - och det i sin tur kräver tid! Som man inte har tillräckligt mycket av ...

Jag tror mig i alla fall kunna ge en ledtråd till eventuellt hugade bild- och kyrkosökare. Nämligen de rätta länderna.

1. är en terrin från Lettland - närmare bestämt Riga, där ju Christoffer Dey verkade.
2. är en svensk terrin. Jag tyckte mig se en viss likhet med Solna kyrka, men det var visst fel. Förutsatt att kyrkobilderna är i samma ordning som terrinbilderna.
3. är en terrin från Tallinn, Estland, av Öhrman den äldre.

Leta vidare!
Till överst på sidan
SStempeln
Gäst

InläggPostat: 2018-11-13 16:58:21    Rubrik: Svara med citat

Nej, nu fattar jag!
Det är inte samma ordning.
Terrin 1 hör ihop med kyrka 2 - och då är det ju inte Solna utan en kyrka i Riga. Heter den inte Katlakalna?
Till överst på sidan
SStempeln
Gäst

InläggPostat: 2018-11-13 17:00:46    Rubrik: Svara med citat

... och då är terrin 3 den som passar in på kyrka 1 - d.v.s. kyrkan i estniska Pöltsamaa!

Så återstår bara den svenska kyrkan på bild 3.
Till överst på sidan
Gäst


InläggPostat: 2018-11-13 17:02:28    Rubrik: Svara med citat

Ja, då ska terrinerna kopplas ihop med kyrkorna enligt följande:

Terrin Nr. 1 tillhör kyrka Nr. 2 då det är Katlakalna kyrka i Lettland ni ser.

Terrin Nr. 2 är sannolikt en svensk terrin och kan då kopplas till kyrka Nr. 3 som är Nygrenska kapellet i Valdemarsvik.

Terrin Nr. 3 från Tallin hör då till kyrka Nr. 1, Pöltsamaa kyrka i Estland.

Hoppas nu att jag fick det rätt. Very Happy
Till överst på sidan
SStempeln
Gäst

InläggPostat: 2018-11-13 17:10:48    Rubrik: Svara med citat

Ja, det var ju så klart!
Här har ingen skrivit en enda liten rad - och så plötsligt när jag väl börjar, så kommer ett korrekt svar i nästan samma andetag!
Gratulerar!
Jag hann bara få två av tre rätt, och nu kan jag ju sluta fundera ...
Fast jag prickade ju av alla terrinerna ...
Till överst på sidan
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-11-13 21:10:21    Rubrik: Svara med citat

En gosse, Kalle, i andra klass i skolan blev tillfrågad av fröken (lärarinnan): Om det sitter sju kråkor i ett träd och jägaren skjuter en, hur många är kvar?
Kalle svarar ingen. Fröken, som påminner om att lektionen är matematik och frågar hur Kalle kommit fram till svaret. Kalle säjer att alla kråkor flög bort, rädda vid skottet.
Du har rätt, men det är fel, sa fröken, rent logiskt ska det vara sex kråkor kvar i trädet.

15 år senare är det klassmöte, och de hade bestämt sig för att fira det på en glassrestaurang i Trosa, med sin lärarinna. Klassen myser men uppmärksammar tre flotta kvinnor som käkar glass vid ett bord intill. En äter ur bägare med sked, en äter banana split och en slickar ivrigt en kula i en strut.

Kalle frågar fröken vem av kvinnorna som är gift? Hela halsen rodnar och fröken säger den med tungan på struten.

Du har rätt, säger Kallen, men det är fel, den som är gift, rent logiskt, är den med ring på fingret.
Till överst på sidan
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Silver, Guld, Tenn och deras stämplar samt Ädelstenar Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.