Forumindex De Gamla Urens Vänner

 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Att ge bort silver, som man samlat

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Silver, Guld, Tenn och deras stämplar samt Ädelstenar
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-10-07 23:50:27    Rubrik: Att ge bort silver, som man samlat Svara med citat

Det sägs återkommande i TV-program, ofta på UR som har en särskild social agenda, senast i morse, att separationsångest måste hanteras varsamt, särskilt av den part som känner den mest, och att omvärlden är viktig för att kunna samtala med och ge sina synpunkter och erfarenheter och känslor i frågan - det hela gällde skilsmässa i äktenskapet.

Hela scenariot grep mig starkt, det är exakt så jag känner när jag ger bort något kärt, och i så fall handlar det så gott som uteslutande om antikt silver, något annat äger jag knappast.

Men hur ta vara på det sociala behovet av kommunikation över den separationsångest som träffar en vid ett avskiljande, var är den förstående och empatiska omvärlden, var är stödgrupperna, var är samhällets krishantering? Vilken policy gäller egentligen? För silverabstinens, argentumoxia?

Att ge bort viktigt silver är som att amputera en tå. Visst det går att klara sig, men kroppen, och hela samlingen haltar något, hur kompensera med protes? Det enda spontant raka är naturligtvis att köpa in motsvarande lemförlust, eller en starkare, men det är inte alltid denna möjlighet föreligger. Det är saligare att giva än att taga säger Herrens bok, men med en relativistisk, och jag skulle vilja säga realistisk, inställning så gäller det inte antikt silver där den minsta osäkerhet kan uppstå över mottagarens insikt och känsla över vad som överbringats.

Det är då givarens panna mörknar, och förlustångesten på allvar sätter in.

En helt annan sak är om man säljer silver, då finns goda skäl rent likviditetsmässigt för att det är något annat än mer samlingsvärt som kommit sikte. Då har redan inträtt ett förtida konsumentöverskott som har en instinktiv motivering – samlingen konsolideras genom att avträde det undvarbara för det mer eftertraktade.

De då mer ångestbegränsande åtgärder man då tar till är de sedvanliga, till sitt katalogiska inventarium tillägger man den före försäljning ev nya information som kan ha uppdykt om föremålet i fråga, fastställer ett rimligt högt bevakningspris inför auktionen, putsar och klappar föremålet före avtransport med ett enkelt tack för den här tiden. Värre ska det inte behöva var i detta fall, då Aurora snart stiger upp över horisonten och ska det bli kap på ett eftertraktat provinsarbete, prismässigt undervärderat denna gång? Antikhandlare som möter denna situation varje dag måste vara ett kärlekslöst släkte, att aldrig få behålla något skönt.

Mina råd för ångestbekämpning är begränsade. En kardinalregel är att aldrig ge bort något annat än silver vid dop, konfirmation, födelsedag, bröllop eller motsvarande. Ge då samtidigt bort en bok om silver, och en omsorgsfull dokumentation över föremålet, även om det är en enkel 1800-talssked.

Nästa gång ge en till, likartad och förklara. När man så småningom dresserat sina barn och nära till att läsa årgångstabeller för silver som årgångstabellen för Bordeauxviner, då sätter man in såskannan (sockerskålen, raguskeden……) eller vad som helst som har en partner i en servis. Får man önskad reaktion, gå vidare med såssleven, men håll husförhör på silverbibeln före varje jul, vid ofullständig silveruppskattning är det lätt att skifta in en nysilverpotta istället, inget ska tas för givet.

Livet som silversamlare är att ta och ha, och hur mycket svårare det är inte att ge och förlora? Den samtida psykoanalysen har länge förbisett detta terapiområde, ett svårt underförsörjt offerområde, en affärsidé för ädelmetallscoachar. Vid lyckad behandling och starkt reducerad separationsångest – betalning i antikt silver utlovas!
Till överst på sidan
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Silver, Guld, Tenn och deras stämplar samt Ädelstenar Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.