Forumindex De Gamla Urens Vänner

 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


stämpeltydning

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Silver, Guld, Tenn och deras stämplar samt Ädelstenar
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Stefan H
Gäst

InläggPostat: 2018-06-12 09:02:18    Rubrik: stämpeltydning Svara med citat

Hej igen..
Har en silverstake 24 cm hög med stämplar jag inte blir klok på.
Första stämpeln är HT och en bokstav som är sliten. Andra stämpeln tror jag är ett A och ett S i gammeldags stil, den sista vet jag inte vad den liknar..
Kan den vara svensk och vem är i så fall smeden ?
Tack på förhand
stefan

Till överst på sidan
SStempeln
Gäst

InläggPostat: 2018-06-12 13:45:19    Rubrik: Svara med citat

Om du även visar en bild på ljusstaken, så kanske stilen säger något mera ...

Först tänker man; ah, det liknar stadsstämpeln för Arboga eller Örebro ...
Sedan verkar namnstämpeln vara upp och ner - så det står nog ..LH, och inte HT..
Någon svensk silversmed som passar in på detta finns dock inte, oavsett vilken bokstav med rak högerstapel, som kan tänkas föregå bokstäverna LH.

Dessutom saknas tydligen både årsstämpel och kontrollstämpel. Så ... det är väl tveksamt om det alls är silver. Åtminstone inte svenskt silver.

Jag har faktiskt sett något förut, som väl liknar den mellersta stämpeln. I så fall ska den tydas "NS", och står då för "NySilver" - d.v.s. något försilvrat, och dessvärre inte alls silver.

Man kan undra vem som hittat på en så "lurig" stämpelvariant, inklusive en gammaldags stadsstämpel, som knappast borde vara aktuell efter 1860-talet. Tidigare än så torde det heller inte vara, då man knappast hittar några "nysilverföremål" med "NS" förrän en bra bit in i tiden för elektrolysförsilvringens tillkomst.

Problemet är att det inte finns några registreringskrav för nysilverstämplar. Ofta kan man härleda bokstäverna och de eventuella stadsstämplarna till någon som också stämplat silver - men många gånger passar inget alls in. Det finns många som sålt föremål, och slagit dit en namnstämpel, utan att själva ha innehaft någon registrerad namnstämpel för ädelmetall.
Det behöver inte ens vara en svensk tillverkning, även om staken sannolikt gjorts för en svensk försäljning.

Jag har, som sagt, sett ett liknande utformat "NS" på föremål som bevisligen INTE var silver. I vilken stämpelkombination det var kan jag inte säga för ögonblicket.

OM "fågeln" ska föreställa en svensk stadsstämpel, så kanske man kan söka ..LH i Örebro eller Arboga. Har där funnits någon affär med ett namn som passar?
Det har varit vanligt att man i (bland annat) just Örebro har lagt till en stadsstämpel även på nysilverartiklar. Det brukar dock vara ett "O" - precis som för ädelmetall.
Till överst på sidan
Stefan H
Gäst

InläggPostat: 2018-06-12 14:16:17    Rubrik: Bilder på stämplarna Svara med citat

Tack för Ditt svar SStempeln.
Här kommer bild på staken och förhoppningsvis bättre stämpelbild.
Som Du ser är det 3 bokstäver i namnstämpeln.
Tror att stämplarna är rättvända och att det skall var ett A och ett S före stadsstämpeln.
Hoppas att Du kan tyda dessa bättre nu.
stefanTill överst på sidan
SStempeln
Gäst

InläggPostat: 2018-06-13 13:21:15    Rubrik: Svara med citat

Ja, det blev lite bättre bild. Tyvärr är det ju enormt svårt att uttala sig om material utifrån en bild. Vid första anblicken ser ytan ut precis som den gör på de här ganska nya föremålen som har en lapp med texten: "Får ej putsas" (eftersom de har fått en ytbehandling så att de inte ska "svartna" ...).
Modellen kan vara både gammal och från en senare stilkopiering.
Jag har sett nästan identiska stakar med korrekta silverstämplar - men också sådana med nysilverstämplar.
Jag kan alltså bara göra en analys med stämplarna som grund. Ska man få klarhet i materialet måste det testas - och då självklart inte på ytan (som mycket väl kan vara rent silver), utan man måste skrapa ner till undermetallen.

Ja - det ser nu ut att kunna stå "AS" lika gärna som "NS".
Nej - jag tycker fortfarande inte att det kan vara ett "T" i mitten. Även om stämpeln är skadad så blir det for lite utrymme mellan bokstäverna för att en höger-överdel på ett T ska rymmas. Jag tror att den stämpeln är upp och ner. Att en av stämplarna hamnat så är definitivt inget ovanligt.
Möjligen skulle den då kunna utläsas "JLH".

Sannolikheten för att det är silver med en sådan stämpling är inte så stor. Helt uteslutet är att det är svenskt silver, och inte heller något som regelrätt importerats till Sverige. Då skulle det ha funnits en kontrollstämpel.
Förvisso finns det mycket som kommit in i landet på andra vägar, utan att kontrollstämplas.

Om det skulle handla om silver är det fullt möjligt med enbart en tillverkarstämpel och en stadsstämpel (och ingen kontrollstämpel), exempelvis i Tyskland före 1888.
Men här finns då en stämpel för mycket för att kännas normalt. Visst skulle en av namn-(bokstavs-)stämplarna kunna vara en ägarstämpel, men det känns ganska långsökt i den här kombinationen.
Någon har i varje fall velat ge intryck av att det ska vara gammalt, och gärna leda tankarna mot silver.

Det finns inget som hindrar att ett försilvrat föremål / nysilver kan ha stämplats så här. Örnstämplar finns det gott om. Förekommer även som tillverkarstämpel. Den här fågeln hade kunnat vara firman Bruckmann & Söhnes - men jag tvivlar på att det handlar om dem.

En stämpel innehållande "AS" är inte helt omöjlig som en tysk stämpel på "Alpacca Silber". Det finns helt klart sådant som stämplats med "AS" i exakt den betydelsen, d.v.s. en variant av nysilver. Det är dock inte vanligt förekommande, och jag har inte sett det i en dylik stil.

Det närmaste jag kommer nu är ändå att det är ett tyskt "alpacka"-föremål, som stämplats av den säljande/importerande firman i Sverige.
Där passar nämligen "JLH" utmärkt. Firman J L Hultman i Stockholm har stämplat mängder av föremål - både i ädel och oädel metall.
De förekommer med vanliga svenska stämplar likaväl som ett "JLH" ditslaget ihop med olika redan befintliga stämplar. Ofta kan man tolka ursprunget till Tyskland.

Som sagt, det här är en gissning, om än kvalificerad. Jag har en mycket omfattande exempelsamling även vad gäller "nysilver", men eftersom jag inte sett exakt den här stämpelraden förut kan jag bara utgå från hur det mycket väl skulle kunna tänkas vara.
Några användbara listor över liknande existerar inte. Det som finns är bara exempelsamlingar, och lååångt ifrån komplett.
Har vi mycket tur kan någon veta mera.

Kommer du, genom test, fram till att det ändå är gediget silver, så får man börja söka i en annan ände - även om det nog kan bli knepigt.
Till överst på sidan
StefanH
Gäst

InläggPostat: 2018-06-14 09:01:04    Rubrik: provar ! Svara med citat

Tack för Ditt svar.
Jag skall testa om det är silver. Återkommer i ärendet
stefan
Till överst på sidan
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Silver, Guld, Tenn och deras stämplar samt Ädelstenar Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.