Forumindex De Gamla Urens Vänner

 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Falska fickur
Gå till sida 1, 2  Nästa
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Fickur
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Peter B
Site Admin


Registreringsdatum: 11 maj 2010
Inlägg: 564
Ort: Gruppledare Malmö

InläggPostat: 2015-08-03 19:47:49    Rubrik: Falska fickur Svara med citat

Ett intressant område som tål att belysas är fickur med falska signaturer. Det är inget nytt att man ville dra nytta av ett känt "märke" och saluföra billiga kopior. Klockor är som bekant inget undantag. Säg bara märket Rolex, så får nog många associationer till ordet kopia!

Inleder denna tråd med några bilder på ett fickur med förhoppning om att fler kommer med bilder och inlägg om denna slags ur, som. f.ö. är värda att samla på. Även om många är snarlika så verkar de delvis vara hantverksmässigt framställda då de vad jag vet aldrig är exakt likadana. En del av uren har dessutom roliga detaljer för att väcka uppmärksamhet som inte förekommer på andra ur. Det verkar som den Skandiaviska marknaden var attraktiv då vi ofta finner ur som tycks avsedda för Norden, ja särskilt verkar det gälla Sverige, jfr. uren signerade "Wallerius Norrköping".

Fickuret med spindelgång som visas nedan är lite udda. Urtavlan och verket är signerade "GRAHAM LONDON". I verket är även ingraverat den svenska texten avseende ruckning " Sent.... Fort ". Skyddskåpan som har kastfjäder och är av förgylld mässing, har ett glas för balansen. Detta är iögonfallande liksom den mönstrade balansbryggan av silver (försilvrad mässing?) samt den stora grönfärgade stenen i urverket. Tanken var givetvis att det skulle imponera på kunden. Den inre parboetten med silverstämplar som ger sken av att boetten är tillverkad i England men sannolikt har varken boett eller verk någonsin varit i Storbritannien!

Ytterboetten är nog gjord till uret av passformen att döma men sannolikt har den tillfogats senare eftersom den är tillverkad av Olof Malmsten, Skellefteå, stämplad år 1868. Diameter 60 mm

- När kan uret vara tillverkat och av vem?
- Var och hur såldes denna slags ur?
- Vad kostade de jämfört med "äkta vara"?

Ja frågorna är många och mera efterforskning krävs för att bringa klarhet...

Någon som vet mer?


Very Happy
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
dregRegistreringsdatum: 05 juli 2012
Inlägg: 36

InläggPostat: 2015-08-04 15:32:03    Rubrik: Svara med citat

Hej Peter B.
Trevligt initiativ att starta den här tråden.
Hoppas fler kommer med bilder på kopior.

Modellen på ditt verk, med den silverfärgade bryggan och i samma stil
har jag sett flera av genom åren.
Kan det röra sig om en Holländsk produktion även din som så många andra?
Undrar om "motstenen" har suttit från början?
Den ser annorlunda ut mot det övriga.
Har den någon funktion?

Ja Wallerius finns det i otal, med alla möjliga stavningar av både namn och ort. Wallurius för att nämna ett Very Happy
Jag hade tänkt spinna vidare på din tråd genom att visa en.
Var helt bombsäker på att jag köpt någon tidigare, Men jag hade fel.
Få bli till att köpa en när priset är det rätta.

Istället visar jag en "Wardare" en annan urmakare som blivit flitigt kopierad.
Rätt stor, 70mm. Verkar vanligt att John Ward kopior är stora.
Lägg märke till att spetsarna på kronan mellan F Och S sticker ut utanför verkplattan.
Hålet för låsknappen i boetten är inte heller det något precisionsjobb.
Boetten i väldigt tunt oäkta material och med fantasistämplar.
Även på denna har man lagt in ett par röda dekorstenar.
Ingen ruckskiva, men det ser ut som att den försvunnit med årens lopp.


Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
DelanderRegistreringsdatum: 12 januari 2015
Inlägg: 79
Ort: Rättvik

InläggPostat: 2015-08-04 20:57:11    Rubrik: Svara med citat

Hej!

Ja, problemet med "falska" fickur är ju mycket gammalt. Eftersom de engelska uren redan i slutet av 1600-talet hade "världsrykte" så uppstod redan då tillverkning i framförallt Schweiz (speciellt Geneve) av engelskliknande ur som försågs med signaturen "London" och kända urmakarsignaturer eller helt påhittade namn. Problemet var uppenbarligen så stort att ett flertal av de främsta urmakarna, som t.ex. Tompion, Windmills och Quare redan 1704 drev igenom att Clockmakers Company tillsatte en kommitté för att ta itu med frågan. Uppenbarligen hjälpte inte detta varför frågan fortsatte att dyka upp hos CC.

Det finns, såvitt jag förstår, ett antal kännetecken som kan användas för att identifiera "förfalskningar" som utger sig för att vara London-ur:
1. Givetvis de med två-fotade balansbryggor, där förfalskaren inte ens försökt att dölja den kontinentala härkomsten. De var nog avsedda att säljas på marknader långt borta från England där möjligheten att jämföra med "originalet" var liten.
2. Förgyllningen var ofta tunnare, varför metallen oftast lyser igenom på t.ex. verkplattornas kanter.
3. Pelare som är balusterformade och där urverket är tillverkat efter ca 1700 (gäller givetvis inte ur med självslag eller repetition). Speciellt misstänksam bör man bli om de balusterformade pelarna är "rikt" utsmyckade.
4. Förfalskarna använde aldrig ädelstenar som motstenar för spindeln på äldre ur, så vitt jag förstår. Detta hjälper förstås bara om urverket har en sten, vilket ju var mycket ovanligt före ca 1720.
5. Urtavlor (både emalj och silver) med vågformig ytterlinje ("arcaded dials") brukar vara en varningssignal. Givetvis förekom export till Holland, där denna typ efterfrågades.

Det finns säkert mycket mer att tillägga här. Ni som kan mer om själva verkens mekanism kan säkert identifiera skillnader vad gäller hjulens utseende, placering etc. Här är mina kunskaper ytterst begränsade. Sad

Jag köpte nyligen ett guldur med självslag och tim-repetion signerat "Jos Windmills", där jag redan före köpet bedömde att det kunde röra sig om en förfalskning. Jag konsulterade känd expertis i England före köpet. Men jag tyckte uret ändå var intressant av flera skäl. Inner botten var hallstämplad 1697 och möjligen med signaturen "WI", vilket jag då inte utesluter kan vara William Jaques. Vidare var ytterboetten både graverad, piercad och delvis i repousse teknik med signaturen WG, vilket kan vara William Ginn. Vidare hade urtavlan en "hemlig" låsmekanism för att försvåra borttagandet av urtavlan. Detta för att slagmekanismen var av typen "rack striking" (vet inte vad det heter på svenska), som då var relativt ny och ansågs ge större säkerhet i synkronisering av visare och slag. Visar här några bilder på delar av uret.


Signaturen ser rätt OK ut vilket visar hur skickliga förfalskarna kunde vara. Har sett mycket snarliknande signaturer på "äkta" Windmills.Komplicerad "rack striking mechanism"De misstänkta pelarna.
Stämplar i innerboett.

Min slutsats blir att det kan vara ytterst vanskligt att köpa äldre fickur, även om de förefaller "äkta". Det aktuella uret skulle möjligen kunna vara ett ur där själva verket köpts in av Windmills från Schweiz. Verk med självslag tillverkades nästan alltid av specialister och såldes till olika urmakare, men det mest sannolika är att det rör sig om en förfalskning. F.ö. detta att den signerande urmakaren köpte delar(bearbetade eller obearbetade) från olika leverantörer var ju även det normala för fickur generellt när vi kommer in på 1700-talet, som jag har förstått det.
Very Happy
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
DelanderRegistreringsdatum: 12 januari 2015
Inlägg: 79
Ort: Rättvik

InläggPostat: 2015-08-05 23:43:55    Rubrik: Svara med citat

Ett bra och övertydligt exempel på ett "falskt" ur finns just nu på Tradera:
http://www.tradera.com/item/191302/238056583/jacob-koch-stockholm-spindelur

Bästa hälsningar,

Delander
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Peter B
Site Admin


Registreringsdatum: 11 maj 2010
Inlägg: 564
Ort: Gruppledare Malmö

InläggPostat: 2015-08-19 07:42:24    Rubrik: Svara med citat

Tack Delander för intressanta uppgifter och bilder. Hur ser urtavlan ut på uret av Windmills?
Very Happy
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
DelanderRegistreringsdatum: 12 januari 2015
Inlägg: 79
Ort: Rättvik

InläggPostat: 2015-08-20 16:45:30    Rubrik: Svara med citat

Hej Peter B!

Här kommer en bild på urtavlan som är tvådelad och i guld. Visarna är ej original, men rätt ok. Minutvisaren är något lång och det hade nog varit bättre om timvisaren hade varit av typen "tulip", som vid slutet av 1600-talet nog fortfarande var något vanligare än "beetle" typen, som ju sedan blev dominerande. Strax under kl 9 vid bottens ytterkant syns "reglaget" för att välja slag/tyst. Urtavlan är något lös/ruckbar beroende av att de "hemliga" bajonettfästen som finns för att ta loss urtavlan är lite slitna.Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
DelanderRegistreringsdatum: 12 januari 2015
Inlägg: 79
Ort: Rättvik

InläggPostat: 2015-08-20 17:36:22    Rubrik: Svara med citat

Hej igen!

Glömde visa en bild på balansen, som är tvåarmad med motvikt för att uppdragstappen går genom balansen. Man kan även notera den relativt tidiga balansfjädern. Man brukar väl säga att fjädern debuterade ca 1675 och i början hade 1 1/2 - 3 "effektiva" varv. Den aktuella fjädern har ca 1 3/4 varv (lite svårt att se, bl.a. beroende av skuggorna på bilden).

Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Peter B
Site Admin


Registreringsdatum: 11 maj 2010
Inlägg: 564
Ort: Gruppledare Malmö

InläggPostat: 2015-08-20 21:00:11    Rubrik: Svara med citat

Delander skrev:
Detta för att slagmekanismen var av typen "rack striking" (vet inte vad det heter på svenska), Slag med "trappa" respektive "skiva" är de benämningar jag hört när det gäller slagverk.

Uret uppvisar stora kvalitéer och det bör ju vara tillverkat när Windmills verkade. Finns det andra kopior signerade Windmills?
Intressant med motvikten på balansens ena eker. Det har jag aldrig sertt på bild. Tack för fina bilder och intressanta uppgifter.
Very Happy
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
dregRegistreringsdatum: 05 juli 2012
Inlägg: 36

InläggPostat: 2015-08-25 11:47:52    Rubrik: Svara med citat

Hej Delander.
Vilket trevlig kopia du visar upp!
Otroligt vacker och med lite roliga lösningar.
Uppdrag genom balansen har jag aldrig sett förut.
Med vänlig hälsning/Dreg
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
DelanderRegistreringsdatum: 12 januari 2015
Inlägg: 79
Ort: Rättvik

InläggPostat: 2015-08-25 22:26:46    Rubrik: Svara med citat

Hej dreg!

Kul att du gillade uret. Tyckte själv att det hade så många speciella/avancerade detaljer varför jag inte kunde motstå att införliva det i samlingen.

Det här med uppdragstapp genom balansen tror jag huvudsakligen gäller just ur med självslag (clock watches), eftersom det av utrymmessjäl (separat fjäder för slagmekanismen) gjorde att tappen för huvudfjädern fick denna placering. Bifogar en bild (Henry Harper) på ett sådant ur som jag tidigare visat här på forumet (2015-02-09), samt några ytterligare bilder jag hittat på "clock watches". Notera att ett av dem som inte är en "clock watch" (Graham London) också är en uppenbar "kopia", med en "tvåfotad" balansbrygga.

Hälsningar,

DelanderHenry Harper (Harpur) ca 1690
William Tomlinson
Thomas Hughes
Graham London
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Håkon SRegistreringsdatum: 29 september 2010
Inlägg: 22
Ort: Moss - Norge

InläggPostat: 2015-08-31 22:19:13    Rubrik: Svara med citat

Hej.

Har det noen gång funnits en urmakare med navn " Wallerius" ?

MVH H Sandström
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
DelanderRegistreringsdatum: 12 januari 2015
Inlägg: 79
Ort: Rättvik

InläggPostat: 2015-09-01 22:26:35    Rubrik: Svara med citat

Hej Håkon!

Enligt tillgänglig litteratur så har det ej funnits någon urmakare med namnet Wallerius. Man anser att Norrköpingsurmakaren Eric Wellenius (av någon anledning) är den som varit föremål för "förfalskningar" och att uren signerats med Wallerius, Wallenius eller Walleniuss. Tror att Wallerius är den vanligaste varianten. Man ser ofta sådana ur till försäljning. Sad

Hälsningar,

Delander
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Peter B
Site Admin


Registreringsdatum: 11 maj 2010
Inlägg: 564
Ort: Gruppledare Malmö

InläggPostat: 2015-12-30 08:17:54    Rubrik: Svara med citat

På Skånes auktionsverk såldes en omfattande och intressant samling föremål på temat frimureri. Bl.a. var det fem fickur. Ovanliga föremål som ofta ger höga priser. Bifogar en länk nedan på ett fickur som blev väl betalt. Jag ställer mig dock tveksam till om den är äkta.

http://sa.auction2000.se/auk/w.object?inC=SA&inA=20150916_1434&inO=2

Uret är ca 200 år gammalt och det enkla spindelverket har naturliga slitagemärken repor m.m. Urtavlan är däremot som "ny". Om urverket bär spår av slitage borde även tavlan ha något enstaka märke, särskilt med tanke på att visarna ställs som brukligt från tavelsidan. Funderar över om man tagit ett standardfickur och helt enkelt tillverkat en ny tavla. En lönsam affär om mitt antagande är korrekt. Jag är inte säker! Vad tror ni?

Jfr. även med övriga fickur på auktionen som samtliga är översållade med symboler på resp. boett.

http://sa.auction2000.se/auk/w.object?inC=SA&inA=20150916_1434&inO=4

http://sa.auction2000.se/auk/w.object?inC=SA&inA=20150916_1434&inO=5

http://sa.auction2000.se/auk/w.object?inC=SA&inA=20150916_1434&inO=3

http://sa.auction2000.se/auk/w.object?inC=SA&inA=20150916_1434&inO=1

Very Happy


Senast ändrad av Peter B den 2015-12-30 23:53:03, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Peter SRegistreringsdatum: 13 maj 2010
Inlägg: 402

InläggPostat: 2015-12-30 14:36:03    Rubrik: Svara med citat

När det gäller "Frimurarklockor" bör man vara mycket vaksam. Jag tänker "Falsk!" med ryggmärgen...Klockan i första länken ser mycket suspekt ut, men det är ju svårt att avgöra på bilder.
*Tavlan är i det närmaste perfekt, ett varningstecken, en så gammal tavla har ju vanligen någon liten hårspricka.
*Zodiaktecknen associerar jag inte heller med frimureriet, känns som en fantasiskapelse.
*Tavlan ligger vidare väldigt högt, så att visarna knappt når igenom, tecken på att något lagts ovanpå den gamla tavlan. jag tror att det helt enkelt är ett tryckt glättat papper eller plast som pålimmats den gamla tavlan.

Av de övriga fyra klockorna gör jag denna bedömning:Den första och den sista klockan är helt säkert äkta, De andra mycket tveksamma
_________________
Peter S
Administratör
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Peter B
Site Admin


Registreringsdatum: 11 maj 2010
Inlägg: 564
Ort: Gruppledare Malmö

InläggPostat: 2015-12-31 13:24:16    Rubrik: Svara med citat

Håller absolut med när det gäller spindeluret. När jag tittade på klockan så var tavlan lös. Det stora trekantiga uret med infattad sten och patentangivelser i boetten bör vara äkta. Samma bedömning gäller fickuret med niellodekor och rund boett.

Övriga två trekantiga ur har inte varit lätta att identifiera. Uret med de förgyllda frimurarvisarna bedömer jag som äkta. Uret har en boett av sterlingsilver med stämplar från boettillverkaren; "FFBA 42" =Manufacture Mirval SA Saignelégier 02.08.1934 15.10.1970. Att döskallen är vid kl. tolv är ovanligt. Alla andra frimurarur, vad jag vet, har döskallen placerad kl. sex. Uret är tillverkat (om jag har rätt...) av ett företag som heter "Minimax". Ett fickur av detta fabrikat från 1915 med rund boett såldes av Antiqourum;

http://www.antiquorum.com/catalog/lots/lot-86-284?browse_all=1&page=1&q=minimax+masonic

Fabrikatet drevs senare (?) av familjen Hirsch (Achille Hirsch 1847-1927) vars mest kända "märke" är INVAR. Det omtalas i boken "Swiss Time Piece Makers", Kathleen Pritchard; att Minimax tillverkas fr.o.m. 1927 i en ny fabrik i Tavannes, Schweiz. Uret som såldes på Skånes auktionsverk är av urverket att döma tillverkat på 1950-talet.

Nedan länk till uret; http://sa.auction2000.se/auk/w.object?inC=SA&inA=20150916_1434&inO=3

Nedan länkar till snarlika ur;

http://www.ebay.co.uk/itm/VINTAGE-SILVER-ENAMEL-MASONIC-TRIANGULAR-POCKET-WATCH-c1950s-/331722816012?hash=item4d3c387a0c:g:JLwAAOSwNphWXs~n

http://www.antiquorum.com/catalog/lots/lot-92-293?browse_all=1&page=1&q=minimax+masonic

Uret med försilvrad tavla. Jag tror att även detta ur är genuint med reservation för att innanmätet ej gick att se (stämplar, urverk etc). Detaljer när det gäller boettens utförande är enligt min mening för hög för en kopia, som ofta avslöjas av undermålig kvalité. Jfr. baksidan på boetten samt den facetterade trekantiga bygeln av stål och den infattade stenen i uppdragskronan. Nedan några bilder från visningen.Länk till det aktuella uret:
http://sa.auction2000.se/auk/w.object?inC=SA&inA=20150916_1434&inO=5

Ett snarlikt ur med urtavla av pärlemo finns på ebay; http://www.ebay.co.uk/itm/ANTIQUE-ULTRA-RARE-1930-SOLID-SILVER-MASONIC-TRIANGULAR-POCKET-WATCH-SERVICED-/391299241860?hash=item5b1b409784:g:erUAAOSwT5tWJlqX

Very Happy
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Fickur Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Gå till sida 1, 2  Nästa
Sida 1 av 2

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.55 sekunder att ladda.