Forumindex De Gamla Urens Vänner

 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Konsturet av Eric Pettersson Öhman m.m.

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Div
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Peter B
Site Admin


Registreringsdatum: 11 maj 2010
Inlägg: 556
Ort: Gruppledare Malmö

InläggPostat: 2017-07-01 14:23:23    Rubrik: Konsturet av Eric Pettersson Öhman m.m. Svara med citat

Urmakaren Carl Öhrman Westerås
Min avhållna morfar bar efternamnet Öhrman och samma efternamn hade även några tidigare generationer. När jag fick förmånen att studera ett sällsynt spindelur signerat av urmakaren "Carl Öhrman Westerås", fann jag en dubbel anledning att fördjupa mig i urmakaren ifråga. Kunde vi rent av vara släkt...(troligen inte visade det sig). Nedan en bild på ett av urmakare Öhrmans bevarade spindelur signerat "Carl Öhrman Westerås". Uret är troligen tillverkat på 1750-talet.I den läsvärda boken "Fredmans Tid" av Bo J. Ronnerstam finns sammanställningar från mantalslängderna avseende "gossar" verksamma hos urmakare Christian Backman i Stockholm för år 1740 resp. 1741 (sid 47+48 m.fl.). Förf. antar att den omnämnda gossen Carl Öman inte heter Carl utan anger "troligen Erik" syftande på den sedermera berömda hovurmakaren Eric Pettersson Öhman (EPÖ). Jag menar att detta är felaktigt. Prästen har noterat rätt förnamn och det är den blivande urmakaren Carl Örman (Öhrman) som avses och inte EPÖ.

Enligt Gunnar Pippings bok "Urmakare och Klockor i Sverige & Finland": var Carl Öhrman född 1726, blev gesäll 1745 hos Christian Backman i Stockholm och avled omkring 1765.

Urmakaren Eric Pettersson Öhman Stockholm
1700-tals urmakaren Eric Pettersson Öhman (EPÖ) var en betydande urmakare i Stockholm. I en husförhörslängd för urmakare Egertz från år 1753, sid 170 i Ronnerstams bok, anges att "Gossen Eric Öhman" var född 1736. På sid 172 finns en hfl från år 1759 för urmakare Carl Egertz änka att: "gesällen Eric Öman" född 1735. Det är troligt att EPÖ enbart gick i lära hos urmakare Carl Eggertz och inte såsom felaktig anges i boken hos urmakare Christian Backman.

Det finns ett antal bevarade spindelur från EPÖ:s tillverkning bevarade. Här är ett exemplar, No 176 med boett stämplad år 1765 av boettmakaren Andreas Öhrman.


EPÖ No 176


EPÖ No 176


EPÖ No 176

Enligt boken "Svenskt Silversmide", även kallad"gulan", inskrevs silversmeden Andreas Öhrman hos C. Beck 1726 och vandrade sedan länge utomlands innan han tillverkade sitt mästarstycke , en kaffekanna år 1736, Han avled enligt samma bok den 12 januari 1778, 71 år gammal. Det vore intressant om det gick att fastställa ev. släktskap mellan boettmakaren Andreas Öhrman och urmakaren Carl Öhrman. Är det någon som vet mer om de var släkt?

Nedan några fler exempel på EPÖ:s tillverkning av fickur:

Fickur No 155 med boett av Jean De Villeneuve, Stockholm, Mästare 1759. Boetten är stämplad år 1766.


EPÖ No 155


EPÖ No 155

Slutligen fickur no 254 med boett av Peter (Petter) Strömqvist stämplad i Stockholm år 1772.

EPÖ No 254

I Elias Sidenbladhs bok "Urmakare i Sverige, tryckår 1947, anges om EPÖ att han var bisittare i Stockholms Urmakareämbete och i protokollet för 1780 finns följande intressanta anteckning:

"Bisittaren Eric Öhmans verkstad förestås av dess broder, emedan Öhman är uti Petersbourg". Öhman hade även titeln Kongl. Hofurmakare. Öhman ingav, troligen 1778, till Konungen en inlaga, däruti han anhöll att i något av de kungliga rummen få uppställa ett av honom förfärdigat "spel- och slagur", vilket han förmodade "vara det första, som i sådan art och sammansättning blivit av en svensk hand gjort eller i Sverige funnits". Att uret verkligen var konstrikt framgår av beskrivningen av detsamma: "Ett väggur av ny construcktion, som spelar både Clavecin och orgelvärk. Till clavecin hörer en luthstämma af sidentyg, hvilken nyttjas efter behag, men går med fjedrar. Orgelverket består af 2 stämmor, innehåller 30 toner, clavecinen 53. Musiken är satt på valsar av messing. Gångverket går i 8 dagar, har 5 viusare, datum-, tim-, minut- och sekundvisare samt minutvisare öfver skillnaden emellan solens gång och uträkkningen". ...Den 30 juli 1778 erhöll han nådigt tillstånd att mot skälig betalning få utställa uret till allmänhetens beskådande.(Industri, Fabriker, Urmakeri, Ra)

I Ronnerstams bok finns motsvarande text återgiven (sid 176) och det anges dessutom att:

"Uret som värderades till 4000 Riksdaler, fann ingen köpare i Sverige, men Katarina den stora lär ha köpt detsamma.". EPÖ avled troligen omkring år 1781. Någon som vet mer exakt och hur mycket motsvarar 4.000 Riksdaler i dagens penningvärde?

Nyligen fick jag ett sensationellt fotografi av en medlem i DGUV Malmö. Ja det är inte bildens kvalitet som avses utan vad bilden föreställer...
(Obs! dubbelklicka på bilderna 2 ggr så får ni större format)

Det bör vara Erik Pettersson Öhmans konstur som avbildas på det suddiga fotot. Uret finns bevarat i Katarinapalatset i S:t Petersburg. Katarinapalatset är ett rokokopalats och sommarresidens för de ryska tsarerna, beläget i staden Tsarskoje Selo, 25 km sydöst om Sankt Petersburg i Ryssland. Detta är den enda bilden jag har tillgång till. Är det någon annan som sett konsturet i S.t Petersburg och kan bidra med fler bilder och kompletterande information?

Som jag ser det så är det ett av de mest betydande uren som tillverkats av en svensk urmakare. Det är fantastiskt att det är bevarat och nu finns det ännu ett skäl att besöka S:t Petersburg där så många svenska hantverkare verkat med stor framgång.

En artikel om konsturet i något kommande nummer av TID-SKRIFT vore något att se fram emot...

Peter
Very Happy
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Peter S.
Gäst

InläggPostat: 2017-07-01 17:06:03    Rubrik: Svara med citat

Detta är ju naturligtvis väldigt intressant! Jag förstår dock inte kopplingen till Öhman när det gäller uret i Katarinapalatset. Har man sett någon märkning, eller har klockan någon säregenhet som entydigt kopplar den till Öhman?

På denna sida finns alla inventarier i Palatset noterade och denna klocka borde återfinnas någonstans. Man kan läsa av inventarierna våning för våning, sal för sal. Det är förstås ett litet arbete. Very Happy
http://www.alexanderpalace.org/2006tsarskoe/first_suite.html
Till överst på sidan
Peter B
Site Admin


Registreringsdatum: 11 maj 2010
Inlägg: 556
Ort: Gruppledare Malmö

InläggPostat: 2017-07-01 17:16:41    Rubrik: Svara med citat

Hej "Gäst"

Uret är enligt vår medlem signerat/märkt.

Det finns någon enstaka bild på nätet också men mera uppgifter om uret har vi inte i dagsläget. En av våra medlemmar i föreningen, som talar ryska, har fått i uppdrag att ställa frågor om uret. Vi får se om han får fram något mer..

https://www.google.se/search?q=clock+katarina+palace+st+petersburg&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjxoq_X3OjUAhVHJ5oKHRBdBlMQ_AUIBigB&biw=1366&bih=586#imgrc=_PsdDGIJ5TlnxM:&spf=1498934105580

Information om palatset...

http://www.saint-petersburg.com/pushkin/catherine-palace/

Hälsn

Peter
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Peter B?
Gäst

InläggPostat: 2017-07-01 20:10:29    Rubrik: Svara med citat

Hmmm

börjar tveka huruvida konsturet verkligen är Öhmans. Efter lite sökande fann jag denna länk:

http://www.angelfire.com/pa/ImperialRussian/blog/index.blog?start=1325739659&topic_id=1069103

Vi får nog avvakta besked från palatset ...

Hälsn

Peter
Till överst på sidan
Peter B
Site Admin


Registreringsdatum: 11 maj 2010
Inlägg: 556
Ort: Gruppledare Malmö

InläggPostat: 2017-07-01 20:13:53    Rubrik: Svara med citat

Anonymous skrev:
Hmmm

börjar tveka huruvida konsturet verkligen är Öhmans. Efter lite sökande fann jag denna länk:

http://www.angelfire.com/pa/ImperialRussian/blog/index.blog?start=1325739659&topic_id=1069103

Vi får nog avvakta besked från palatset ...

Hälsn

Peter


Jag kan konstatera att det inte verkar vara Öhmans ur på den suddiga bilden efter att ha tagit del av information via länkarna nedan. Det verkar som vår medlem och jag har missuppfattat att detta är det legendariska uret från Eric Pettersson Öhman. Det fanns likheter med det beskrivna uret av Öhman och tidsperioden stämde men informationen i länkarna nedan ger annat besked. Embarassed

Se längre ner i länken under rubriken:
Catherine the Great's Clock Revived by Hermitage Masters
Chinese Drawing room...

eller denna länk:

http://eng.tzar.ru/info/newsarchive?id=2987

Det nämns dock att ett liknande ur nyligen restaurerats...
Det blir till att undersöka hur det uret ser ut och vem som tillverkat det.....

Hälsn
Peter
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Div Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.