Forumindex De Gamla Urens Vänner

 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Vem har stämplat. Silverskedar.

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Silver, Guld, Tenn och deras stämplar samt Ädelstenar
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
LisaRegistreringsdatum: 23 juni 2015
Inlägg: 35

InläggPostat: 2019-01-15 18:01:34    Rubrik: Vem har stämplat. Silverskedar. Svara med citat

Har 2 skedar som är stämplade.
1. O.S, N, E5, 13L.
2. JTP, kattfot , otydlig. kanske Stockholmsstämpel , B5.
Tacksam om nån vet vilka silversmederna är. Undrar också om 13L kan vara silverhalten som står istället för kattfot.
Senast ändrad av Lisa den 2019-01-18 18:18:20, ändrad totalt 1 gång
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Qrt.SRegistreringsdatum: 23 juni 2015
Inlägg: 389
Ort: Helsingfors

InläggPostat: 2019-01-15 18:30:48    Rubrik: Svara med citat

Utan bilder av stämplarna är din fråga hopplöst svår att besvara. Så mycket kan dock sägas att, jo 13L står för silverhalten. Det är 812,5/1000 uttryckt i lod.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
LisaRegistreringsdatum: 23 juni 2015
Inlägg: 35

InläggPostat: 2019-01-18 22:41:50    Rubrik: Svara med citat

Tack för svaret ang. Stämpel för silverhalten. Bilder på silverstämplar har kompletterats. Har letat i min litteratur, inget resultat tyvärr.. hoppas nån här vet.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
SStempeln
Gäst

InläggPostat: 2019-01-19 00:44:38    Rubrik: Svara med citat

Nu borde det gå bättre. Minsann - jag tror bestämt att du lyckats gräva fram något sällsynt!
Tur att jag inte svarade tidigare. Jag var på vippen att säga att en sked med en "svensk" årsbeteckning (en bokstav och en siffra) plus en stämpel med lödighet (13L) måste komma från Finland. Det finns i princip inga svenska föremål med lödighetsstämplar. Men ... men ...

Om vi börjar med sked nummer två, så har den en stadsstämpel som mycket liknar Hudiksvalls bock, men det stämmer inte med resten.
"JTP" passar egentligen endast in på en person, nämligen Johan Theodor Palmgren. Han stämplade i Stockholm 1855. "B5" är ju 1856, och då stämplade Palmgren i Norrköping - vilket han och efterföljande firma fortsatte med länge och väl. Norrköpings stadsstämpel förställer en krönt Sankt Olof med ett riksäpple och en yxa i vardera handen. Vid denna tid antas stämpeln ha varit utbytt mot den senare, d.v.s. ett versalt "N" i kvadrat - som fortfarande gäller.
Det är kanske svårt att se S:t Olof i din stämpel, men jag håller ändå på det alternativet. I all synnerhet som jag har ett annat exempel av just denne Palmgren från 1858. Där är det också den äldre stadsstämpeln!

Sked nummer två är mycket märklig.
För det första så passar den egentligen inte alls in i svenskt stämpelskick med sin "13L"-stämpel, och avsaknad av "kattfoten". Förvisso är lödighetsstämpeln så att säga garantin för silverhalten - men den är faktiskt lite för låg. Det borde ha varit 830/1000. Kanske är det därför den inte har kontrollstämplats. Silversmeden måste ha varit medveten om reglerna.
Det andra udda är skedens namnstämpel. Uppenbarligen kommer också denna sked från Norrköping. Det är helt rätt "N" på den. Den är stämplad "E5" = 1859, och då borde inte den gamla S:t Olof-stämpeln förekomma längre.
Den enda som passar är då Oscar Strömgren. Han ska ha stämplat endast 1859 - 1861. Det passar ju bra. Men ... det finns ingen känd stämpel redovisad för Strömgren. Det verkar nu som om du har hittat det första exemplaret! Varför han slagit den ytterst udda 13L-stämpeln kan man fundera över.
Om du finns i Norrköpingstrakten kan jag gott tänka mig att museet kan vara intresserat. Säkert finns det också samlare där, som gärna skulle vilja ha den där skeden. Ja, man behöver inte bo i Norrköping för det.

Detta är naturligtvis min teori, men jag kan inte komma på någon annan lösning.
Till överst på sidan
Qrt.SRegistreringsdatum: 23 juni 2015
Inlägg: 389
Ort: Helsingfors

InläggPostat: 2019-01-19 11:32:25    Rubrik: Svara med citat

Nåjoo, nu börjar det likna något.

Vill då först påpeka att man skall visa bara ett föremål per tråd, annars kan det bli ett eländigt rådd. Här blev det redan rådd. SStempeln skriver att "Sked nummer två är mycket märklig...", men han avser sked nummer ett med stämpeln OS, alltså den tv. Sked nummer två har stämpeln JTP, den th, så därför varningen!

Sowieso, håller med SStempeln beträffande sked nummer två (JTP). Nog är det Norrköpings St. Olof och Palmgren. Däremot undrar jag över SStempeln yttrande om att Norrköpings stadsstämpel skulle vara Versalt N i kvadrat. Årsstämplen är ju klart 1856 och då stämplade man ännu med St. Olof. "N"-stämpeln införs 1.1.1860, så "what's the problem?".

Beträffande sked nummer 1 (OS), så avsaknaden av kattfoten är ingenting märkligt. Skeden är ju klart underhaltig, så den kan inte ha en kattfot. Skulle den ha en kattfotsstämpel, skulle det ju vara lagbrott. I övrigt enlig med SStempeln.

Men! Visst kan man tillverka skedar av underhaltigt silver och stämpla dem hur som helst, men man får absolut inte inte kalla dem för en silversked!. Nå, skeden är ju stämplad lite "hursomhelst".

Man kan jämföra den med försilvrade skedar (som man envetet i Sveriger kallar för "nysilver"). De är ju stämplade "hursomhelst".
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
SStempeln
Gäst

InläggPostat: 2019-01-20 00:56:05    Rubrik: Svara med citat

Jag håller med Qrts. Det blev onekligen lite rörigt i mitt svar. Då det handlar om två olika skedar hade det väl varit bra att ha dem i olika trådar. Å andra sidan har de på sätt och vis med varandra att göra, eftersom de kommer från samma stad.

Självklart skulle det ha stått att jag först behandlade sked nr 2, och därefter nr 1.

När det gäller stadsstämplarna så är det förstås inte så konstigt som jag lyckades skriva det - förutom att det möjligen är lite svårt att se S:t Olof i just den här bilden.
Bytet från bild- till bokstavsstämplar skedde omkring 1860. Den 1.1 är inget exakt datum i praktiken. Det finns flera exempel på små skillnader. I några städer var smederna mera motsträviga än i andra, och det drog ut på bytet.

Klart är dock att måste vara S:t Olof när det handlar om år 1856.
Genom att det för JTP i litteraturen endast visas exempel med den senare N-stämpeln, och inget med den gamla S:t Olof-stämpeln, rörde jag tyvärr till skriverierna, när jag skulle förklara saken. JTP:s faktiska exempel med den gamla stämpeln har jag själv sett, och fört in i boken.

Men ... när det gäller OS-skeden, så är den ju stämplad med N-stämpeln redan 1859. Gissningsvis kan det vara sent på det året. Att det är före den 1.1.1860 är ju helt klart, såvida inte den gode Oscar slarvade med det (också).

Qrts har rätt i att en underhaltig sked kan vara stämplad hur som helst, men det intressanta här är att alla stämplar som slagits dit är helt korrekta, förutom haltstämpeln. Genom att sätta dit en lödighetsstämpel har man faktiskt velat säga att "detta är en silversked".
Sedan är inte saken så enkel som att säga att det är otillåtet. Även om alltså exemplen är ytterst få, så finns det faktiskt mellan 1758 och 1913 ett tillägg; 13L(od) betecknade vad man kallade för "knapphalt", och detta tilläts såvida man betalade dubbel avgift. Däremot har jag ingen uppgift på om det också betydde att man i ett sådant fall också skulle kontrollstämpla som vanligt, med kattfoten. Eftersom jag i alla fall aldrig sett något föremål med både 13L och kattfot samtidigt har jag aldrig tänkt på att forska i detta i och för sig intressanta ämne.
Inte vet man ju heller om detta var något som Strömgren tog hänsyn till, eller om han faktiskt betalat avgiften. Möjligen har han gjort skeden av något inlämnat äldre föremål med just denna silverhalt, och direkt levererat skeden till samma person.

Det intressanta för en stämpelintresserad är här kanske inte vad det är för silverhalt, utan den mycket udda stämplingen.
Detta är för svenskt bruk nästan unikt. Försök leta fram ett annat svenskstämplat silverföremål med "13L" så får ni se!
Dessutom är det det enda föremålet vi hittills har noterat, som har en stämpel som kan knytas till just Oscar Strömgren, som var verksam väldigt kort tid.
Kombinationen av detta är ytterst intressant!
Till överst på sidan
LisaRegistreringsdatum: 23 juni 2015
Inlägg: 35

InläggPostat: 2019-01-20 13:20:28    Rubrik: Bild Svara med citat


Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
LisaRegistreringsdatum: 23 juni 2015
Inlägg: 35

InläggPostat: 2019-01-20 13:27:01    Rubrik: Svara med citat

Som ni ser är det ju mindre skedar, och jag tycker att det åtminstone borde finnas 6 eller 12 st likadana, jag har bara dessa, köpt nyligen på loppis.
Tänkte inte på att dela upp inför frågandet, ser ju snarlika ut i modellen.
Jo,jag bor i Norrköpingstrakten.
Många tack för svaren, det här hade jag inte klarat själv.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Qrt.SRegistreringsdatum: 23 juni 2015
Inlägg: 389
Ort: Helsingfors

InläggPostat: 2019-01-20 20:23:37    Rubrik: Svara med citat

@Lisa
Kanske du är intresserad av att veta vad modellen heter och dess historia. Det är en gammal europeisk rokokomodell från 1700-talet och heter på svenska officiellt "Gammal Fransk", men kallas vedertaget även för "Franska liljan". Det skojiga är att på franska heter den "Palmes Suedois" mao "Svenska Palmer". Modellen förkommer i ett otal liknande versioner, som du själv kan konstatera med att titta på dina skedar. De är nästan lika till modellen, men inte fullt.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Silver, Guld, Tenn och deras stämplar samt Ädelstenar Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.