Forumindex De Gamla Urens Vänner

 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Samlingarnas samlare

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Silver, Guld, Tenn och deras stämplar samt Ädelstenar
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Gäst


InläggPostat: 2018-10-15 18:31:10    Rubrik: Samlingarnas samlare Svara med citat

Samlingarnas samlare

Del 1, Inledning

Tidigare, och fortfarande i hänryckning varande tråd (splittrade och sammanhållna samlingar), har antydningsmässigt tangerat vid frågan om samlingars uppkomst och då indirekt samlarens bevekelsegrunder. Härvidlag har samlingsforskningen inte kommit långt – ej heller i den självbiografiska litteraturen av samlare förs några generellt upplysande resonemang.

Ämnets vikt, bredd och potentiellt omfång berättigar till en ny tråd.

Inledningsvis några avgränsningar, utvidgningar och klargöranden.

Antikviteter är på en gång en beståndstorhet och en flödesstorhet. Många gör misstaget att anse att mängden antikviteter - då en given historisk epok materiellt inte kan återskapas – är begränsad. Alltså ett välbestämt, oföränderligt bestånd vars knapphet ökar med tid och växande befolkning/efterfrågan. Som konsekvens – härliga investeringsobjekt.

En motsatt syn är rimligen mer adekvat. Om man, som ofta tillämpas, anser föremål antika om de är äldre än 100 år leder detta till det omvända – totala mängden antikviteter ökar då progressivt I och med att det årliga tillskottet är större än varje tidigare års. Slutsatsen då torde vara att – vid stabil efterfrågan – antikviteter är föga värdesäkra.

Det sista gäller givetvis inte ett särskilt segment av antikviteter, t ex holländskt 1600-talsporslin. Vissa bestånd torde närmast minska p g a skörhet, t ex textil.

Men, kärnverksamheten på DGUV silver – såväl som på tidigare Antikprat silver - själva epicentrum runt vilket koncentriska cirklar utbreder sig, är kategorisering, identifiering, klassificering, stilidentifiering och i någon mån äkthetsprövning av i första hand antikt silver och guld.

Därmed är vi nu inne på samlare av antikt silver och deras drivkrafter, startblocken är så att säga spikade i stybben och smedjedrängen har fyllt på kol i ässjan, vi ska nämligen elda på här, upp till silvrets smältpunkt, 961 grader Celsius.


Efter ytterligare en inledning.
Till överst på sidan
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Silver, Guld, Tenn och deras stämplar samt Ädelstenar Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.05 sekunder att ladda.