Forumindex De Gamla Urens Vänner

 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Servettring
Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Silver, Guld, Tenn och deras stämplar samt Ädelstenar
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
AB
Gäst

InläggPostat: 2017-09-16 15:28:38    Rubrik: Servettring Svara med citat

Nu har jag "kört fast" på de här stämplarna som finns på en servettringDen vänstra stämpeln föreställer troligen en dam inuti en stående rombisk ram.
Den högra stämpeln har överst en manlig profil och under den bokstäverna CC och under dem 84, vilket jag förmodar innebär 875/1000 silver Question
Till överst på sidan
AB
Gäst

InläggPostat: 2017-09-16 15:41:08    Rubrik: Svara med citat

Skulle den högra stämpeln kunna vara en importstämpel till Ryssland Question
http://www.925-1000.com/Frussia_kokoshnik_01.html
Till överst på sidan
hoseRegistreringsdatum: 19 juni 2015
Inlägg: 160

InläggPostat: 2017-09-16 18:18:46    Rubrik: Svara med citat

Det venstre skriger fransk mester. Vil jeg tro.
Men kan ikke se hvad som er i det.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
AB
Gäst

InläggPostat: 2017-09-16 19:06:11    Rubrik: Svara med citat

Den vänstra stämpeln har endast en enda stor kvinnoprofil som är vänd åt höger och jag kan inte hitta några siffror eller bokstäver runt den.
Till överst på sidan
AB
Gäst

InläggPostat: 2017-09-16 22:43:37    Rubrik: Svara med citat

Nu hittade jag kvittot på detta inköp och det enda som står skrivet är :

Äldre tung och massiv servettring i silver. Vackert ciselerad med blad och bär. Har ryska stämplar. Höjd 3,2cm Diameter. 3,6cm Vikt. 35,6 gram.

Det enda som borde tilläggas är att servettringen har guldförgyllning invändigt, vilket inte är skrivet i texten på kvittot.
Till överst på sidan
SStempeln
Gäst

InläggPostat: 2017-09-17 11:57:29    Rubrik: Svara med citat

Den ryska stämpeln är det inget konstigt med.
Det är alldeles korrekt en stämpel för importerade föremål. Perioden är 1908-1927, fast det är ju ganska klart att det knappast handlar om åren efter 1917 - av känt skäl.
Det är inget "cc", utan grekiska bokstaven alfa (a), vilket betyder S:t Petersburg.

När det gäller tillverkarstämpeln, så är det lite knepigare.
Visst ser den ut exakt som en fransk sådan, men ...
det finns faktiskt enstaka tillverkarstämplar av samma snitt, på annat håll också.

Är du säker på att det inte är ett "B" under en högervänd sittande figur?

Franska tillverkarstämplar för ädelmetall har alltid en eller flera bokstäver, vilket faktiskt är själva huvudingrediensen. För att skilja olika mästare åt har man därtill någon form av bild/föremål.
Franskt silver borde också ha en kontrollstämpel, olika för sådant som skulle stanna i landet och det som skulle exporteras. Enbart en tillverkarstämpel låter inte rätt, särskilt inte om det saknas bokstav i den.

Jag har sett den här förut.
OM stämpeln är fransk tyder det på den mycket berömda tillverkaren Biennais. Han dog visst 1843, och allt håller högsta kvailté.
P.g.a. berömmelsen förekommer det därför också snarlika stämplar, som väl, åtminstone i ett sådant flagrant fall, kan kallas för falska. Bland annat lär en ha använts av en Hanau-firma, d.v.s. Tyskland, runt 1900 eller så.
Detta skulle kunna vara ett sådant exempel.

En tysk export till Ryssland är fullt trolig, med avsaknad av (tyska) stämplar i övrigt.
Jag har massor av ryska importexempel, med eller utan tillverkarstämplar - men som kan knytas till Tyskland på olika sätt.
En rysk import av något med mer än 50 år på nacken är inte uteslutet, men nog mindre troligt.
Till överst på sidan
Qrt.SRegistreringsdatum: 23 juni 2015
Inlägg: 389
Ort: Helsingfors

InläggPostat: 2017-09-17 15:34:04    Rubrik: Svara med citat

SStempeln skrev:
Den ryska stämpeln är det inget konstigt med.
Det är alldeles korrekt en stämpel för importerade föremål. Perioden är 1908-1927, fast det är ju ganska klart att det knappast handlar om åren efter 1917 - av känt skäl.
Det är inget "cc", utan grekiska bokstaven alfa (a), vilket betyder S:t Petersburg.

En tysk export till Ryssland är fullt trolig, med avsaknad av (tyska) stämplar i övrigt.
Jag har massor av ryska importexempel, med eller utan tillverkarstämplar - men som kan knytas till Tyskland på olika sätt.
En rysk import av något med mer än 50 år på nacken är inte uteslutet, men nog mindre troligt.


Nej det är inget konstigt med den ryska importstämpeln. Det fanns två stora importstäder i kejserliga Ryssland, nämligen Riga och St Petersburg. Ryssland importerade massor från Tyskland både stämplat, men också massor av ostämplat silver. Detta var en av orsakerna till att Ryssland införde en importstämpel 1882. En ny sådan infördes 1899 och en tredje 1908. De ser lite olika ut, men har bägge en avskuren nederdel, som av AB:s bild synes. Den förstnämda innehöll tvenne bokstäver ПТ (Latin PT), som stod för "Privoznuih Tovarov" mao "Importerat Gods". Jag har tidigare berätta, att silver med enbart ryska hallstämpar är ALLTID importerat gods, mestadels från Tyskland, men även från andra land. Denna PT-stämpel antogs länge vara en okänd kontrollmästare innan man till sist fattade att det var en importstämpel.

Ryssarna var och är än ett patriotiskt folk. De köper helst inhemskt. Samvetslösa personer utnyttjade detta, med att importera ostämplat silver och fick det officiellt kontrollstämplat. Sedan slog de sin egen stämpel eller egentligen sin logostämpel bredvid, som nästan aldrig har något med ryska "maker's mark" att göra. Hela kundkretsen förstod inte detta (Lite samma sak som idag med skräpet "nysilver". Det är ju "nytt silver") utan köpte varan, som de trodde var av rysk tillverkning. Det var det ju inte utan importgods. Än idag faller folk i fällan och tror sig köpa "ryskstämplat silver" av nämnda orsak. "Bär ryska stämplar" skriver AB, javisst, men det är en fortfarande en importstämpel. Här måste jag erkänna en sak. I tiden föll jag själv i denna fälla och köpte en fiskspade som jag trodde var rysk, det är den inte utan importerad från sannolikt Tyskland. Jag har den kvar för att minnas att inte göra om en dylikt dumhet Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes!!!!

Jag opponerar mig mot SStempels utsago om "rysk import med 50 år på nacken inte är uteslutet...". Det är inte ens "mindre troligt" utan bombsäkert uteslutet. Lika uteslutet som att ryssarna/sovjeterna skulle ha importerat silver efter revolutionen. Varför skulle de ha gjort det? Det var ju kapitalistisk propaganda av värsta sort! Minns att sovjeterna sålde på 1920-talet sitt av folket (=adeln/high society) konfiskerade gods bl. a Faberǵe-ägg och annat guld och silver mm. till skrotpris till västvärlden, vilket köptes med glädje. Idag ångrar sig ryssarna bittert över detta vansinniga tilltag och försöker köpa tillbaka det de kan.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
AB
Gäst

InläggPostat: 2017-09-17 19:18:52    Rubrik: Svara med citat

Nu har jag tagit lite fler bilder på stämplarna och även på servettringen.
Det är mycket märkligt hur olika stämplar kan se ut, beroende på från vilken vinkel de tas.

1. På den här bilden kan man tydligare se det (a) som finns på den högra Ryska importstämpeln och som du SStempeln helt korrekt kunde tyda :2. Och här är tre olika bilder på den vänstra stämpeln och det tycks finnas ett (D eller O, möjligen ett B) till höger om motivet (ansiktet eller vad det nu ska föreställa). Tidigare tyckte jag det såg ut som om ansiktet hade botoxförstorade läppar (pga bokstaven) och mina tankar svävade iväg till någon fransk kolonni i Afrika Laughing

hoppas att någon är tillräckligt bra

3. Här är då bilder på självaste servettringen, som är driven i ett enda stycke dvs. det finns ingen skarv någonstans. Det är otroligt att man har lyckats ciselera så väl att man får den illusionen av att det skulle vara lösa blad och bär monterade ovanpå :

detaljbild och en helbildMVH
Till överst på sidan
AB
Gäst

InläggPostat: 2017-09-17 20:38:38    Rubrik: Svara med citat

När vi köpte den här servettringen (på 1990-talet) hade vi inga större kunskaper om stämplar. Vi köpte det som tilltalade oss, utan att ens titta efter hur de var stämplade eller vart de var tillverkade. Det är först nu dvs. de senaste åren (på 2000-talet) som vi har börjat inventera vårt gemensamma bestånd och titta igenom hur föremålen är stämplade och var de är gjorda och av vem. Det var ju ni som väckte det här intresset hos mig inne på AntikPrat och nu är det ett evigt gissel med det och inte nog med det... så ringer (dina Qrt.S) varningsklockor hela tiden inne i min skallen Evil or Very Mad

Jag vill ändå fortsätta att köpa det som väcker mitt intresse eller faller mig i smaken utan att bli begränsad av ifall stämplarna är äkta/riktiga eller inte. Huvudsaken för oss (mindre kunniga) är att de föremål vi köper verkligen är i äkta ädelmetall, för annars reklamerar vi dem omedelbart.
Visst har man större möjligheter att kunna "fynda" ju mer stämplar man lär sig, men man blir också mer kräsen och den utvecklingen leder också till vissa begränsningar, på både gott och ont.
Till överst på sidan
AB
Gäst

InläggPostat: 2017-09-17 22:11:17    Rubrik: Svara med citat

SStempeln... om du menar den här stämpeln http://925-1000.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=48131#top, då har jag lite svårt att se några andra likheter än ramen, men som sagt, jag har "lång väg att vandra" innan mina ögon blir lika skarpa som era Shocked
Till överst på sidan
SStempeln
Gäst

InläggPostat: 2017-09-18 06:54:54    Rubrik: Svara med citat

AB!
Ja, stämpeln som visas i länken du nu har lagt in är ett bra exempel på en av de "felaktiga" Biennais-stämplarna. Originalet är inte alldeles olikt, men här är det återigen helheten som är viktig.
Jag måste säga att de nya bilderna du lagt in inte alls ser ut som den första. Jag tyckte mig förut helt klart se en "Biennais"-stämpel med ett B nertill.
Det verkar inte lika säkert längre, om det nu inte är en slarvigt utförd stämpel. Möjligheterna är flera, men Tyskland är fortfarande ett fullt tänkbart tillverkningsland, och att den gjorts för rätt så omedelbar export är lika troligt.
Just som Qrts också säger.

Många tyska föremål, som hamnat i Ryssland, går att avgöra ursprunget på genom det tyska sättet att stämpla. Ibland finns det den tyska s.k. kontrollstämpeln (månskära + krona), ibland finns det haltstämplar med siffror, som ser typiskt tyska ut (t.ex. 880 eller 900 - där man väl tog i lite för att klara kravet på 84 zolotniki, alltså 875/1000). Emellanåt finns det korrekta tyska tillverkarstämplar. Och, som Qrts säger, ibland just ingenting. Jag har exempel på alla varianterna. Väldigt många instämplade via Riga.
Man ska också komma ihåg att vid tiden runt 1900 var det oerhört mycket tyskt silver som exporterades till många andra länder, inte minst Sverige. Produktionen var mycket omfattande, vilket inte alltid sågs med blida ögon av svenska företag, medan andra glatt köpte in och tilläggsstämplade med egna stämplar, så att kunden kunde tro att det var svenskt.
Före 1913 var det ju ingen skillnad på tre-kronor-stämplingen. Allt fick en "kattfot" - ingen oval.
Jag har många exempel där man direkt kan se att det finns både tyska och franska stämplar förutom de svenska, men det är inte alltid lika uppenbart.

Qrts!
Nja, jag kunde väl ha varit mera kategorisk. Fast jag kände inte att jag vågade helt utesluta den mikroskopiska möjligheten att någon kommit med ett 50-60-70 år gammalt silverföremål till Ryssland, och nödgats importstämpla det i perioden 1908-1917.
Att något skulle ha kommit efter 1917 är naturligtvis inte tänkbart. När jag skrev årtalen 1908-1927 menade jag bara att själva stämpeln väl faktiskt var "giltig". Många tror ju att alla de där stämplarna slutade gälla i och med revolutionen 1917.

Att f.ö. finna ett ryskt (nej, då sovjetiskt) föremål som garanterat är stämplat 1917-1927 är mycket svårt. Dels tillverkades i princip ingenting, och dels måste det i så fall till något annat som kan datera pjäsen. Annars hamnar den nog före 1917. Några medaljer torde finnas.

Ja, jag vet inte om det är så mycket enklare att hitta något med den sovjetiska stämplingen som infördes 1927. Det är fortfarande en oerhört liten produktion till att börja med. Sedan blir det på nytt ett krig som stoppar det mesta.
Jag har bara några skedar som med hjälp av tillverkarstämplarna kan hamna i den perioden.
Till överst på sidan
Qrt.SRegistreringsdatum: 23 juni 2015
Inlägg: 389
Ort: Helsingfors

InläggPostat: 2017-09-18 16:14:23    Rubrik: Svara med citat

@SStempeln

Det stämmer att högertittande kokosnikstämpeln inte upphörde 1917 utan 22.6. 1927. 23.6.1927 implementeras androgynen med släggan på axeln. Mellan 1917-1926/27 (se ovan) används alltså ännu kokshniken, men som sagt ytterst lite. Jag har några bilder av sovjetiska medaljer och utmärkelsetecken som har nämnda kokshnikstämpel efter 1917. Tyvärr kan jag inte visa dem för jag har inte copyright för det. Sovjetunionen grundas förresten först 30.12.1922.

@AB
Det är inte alltid stämplarna som är avgörande utan även stil- och formpråket. Din serviettering ser inte alls rysk ut. Ryssarna gillade föremål i den sk. panslavistiska stilen, vilken egentligen är bara ett påhitt och ingen egentlig riktig stil. Det är därför så viktigt att inte bara visar bilder av stämplarna utan även av hela föremålet. Det kan avslöja en hel del som eventuell import med senare tillagda ryska stämplar och annat också.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
AB
Gäst

InläggPostat: 2017-09-19 19:38:31    Rubrik: Svara med citat

Very Happy Tack åter igen för all information Very Happy

Då kan man i alla fall utesluta att servettringen är tillverkad efter 1917.
Det är synd att tillverkningsstämpeln är så sliten att man inte kan få fram vem som har gjort den här, men jag hoppas på att hitta fler och de kanske har kvar en tydligare stämpel, så att vi får klarhet i slutänden.

Det enda som jag fortfarande undrar över... är om några tyska stämplar verkligen har haft denna typ av stående rombisk ram. Frankrike har haft det definitivt (precis som Hose skriver), men jag kan inte finna något annat land. Ni har ju vid flera tillfällen sagt att "ramen" på en stämpel är lika viktig som "innehållet".
Till överst på sidan
AB
Gäst

InläggPostat: 2017-09-19 20:22:34    Rubrik: Svara med citat

... och vem vet, någon annan kanske har en likadan servettring med dessa stämplar och som är i bättre skick, då skulle det vara superbra om de kan infoga någon eller några bilder på dem.
Till överst på sidan
SStempeln
Gäst

InläggPostat: 2017-09-19 20:37:24    Rubrik: Svara med citat

Jamen, jag skrev ju tidigare:
"Visst ser den ut exakt som en fransk sådan, men ...
det finns faktiskt enstaka tillverkarstämplar av samma snitt, på annat håll också".

När det gäller tyska så:
"Bland annat lär en ha använts av en Hanau-firma, d.v.s. Tyskland"
... och det är ju just en sådan du själv har länkat till i spalten 925-1000!

Rombformade tillverkarstämplar förekommer lite här och där. Det finns ju inget förbud att ha sådana i länder som saknar en exakt förutbestämd form - bara för att nu Frankrike råkar ha bestämt att det är så det ska vara.

Det är klarlagt att du inte har någon fransk Biennais-servettring, men det känns rimligt att säga att någon ändå försökt härma en sådan.
Om du nu har just en variant av en tysk pseudo-stämpel - vilket jag tror - eller något annat, det kanske visar sig så småningom.
Till överst på sidan
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Silver, Guld, Tenn och deras stämplar samt Ädelstenar Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Sida 1 av 3

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.06 sekunder att ladda.