Forumindex De Gamla Urens Vänner

 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Splittrade och sammanhållna silversamlingar
Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Nästa
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Silver, Guld, Tenn och deras stämplar samt Ädelstenar
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-12-13 09:34:42    Rubrik: Svara med citat

Samlade och splittrade guld-och silversamlingar……
Den största i Sverige under århundradet…….

Kapitel 18 Vladimir-tiaran

Vladimir Alexandrovich önskade överraska sin gemål med en morgongåva och beställde den i världen kanske mest berömda tiaran, Vladimir-tiaran. Av firma Bolin i St Petersburg (ja, samma firma som sedermera W.A. Bolin i Stockholm), för 48.200 rubel, ett rent fantasibelopp. Bolin var hovleverantör och under sina största år långt större vad gäller smycken än t ex Fabergé. Bolin levererade ensam mer än alla andra hovjuvelerare tillsammans.

Tiaran är konstruerad med kopplade cirklar, som OS-ringarna, guld, silver, diamanter, droppformade pärlor.
Maria Pavlovna bär Vladimir-tiaran

När revolutionen bränner under fötterna flyr Maria Pavlovna från Vladimirpalatset till Kaukasus, sätts i husarrest och flyr därifrån därifrån till Anapa vid Svarta havet och sen med fiskebåt till Italien. En stor del av smyckena är kvar i ett kassaskåp i hennes sängkammare i Vladimirpalatset.

Under tiden ………

Två män klädda som hantverkare får tillträde till Vladimirpalatset i St Petersburg, som nu på Lenins order ändrat namn till Petrograd. De släpps in av en vaktmästare, förmodligen är de i maskopi. Den ene är en engelsk konsthandlare med starka förbindelser med brittiska ambassaden. Albert (Bertie) Stopford, den andre Maria Pavlovnas son, storhertig Boris.Storhertig Boris under första världskriget

De tar sig in i palatset, lyckas öppna kassaskåpet tar med sig juvelerna där i två läderväskor med med vinklad öppning (som doktorsväskor, fast större, i England kallas dessa ”Gladstone bags” eftersom premiärministern Gladstone fann den praktisk). Med diplomatpost kommer väskorna till London och där finns Vladimir-tiaran, lätt skadad med några pärlor borta (vart tog dom vägen?).
Gladstone bag, ägd av tsaritsan Maria Federorvna


Från London skeppas dyrbarheterna till Paris, Maria Pavlovna är försvagad av strapatserna och sjuklig, bestämmer sig för att dela upp denna del av arvet i fyra högar, en till varje barn, och högen med tiaran tillfaller en dotter. Maria Pavlovna dör 1920 och dottern säljer redan 1921 tiaran till brittiska kungahuset. Sen dess har det sett ut så här.

Till överst på sidan
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-12-13 17:30:45    Rubrik: Svara med citat

Samlade och splittrade guld-och silversamlingar……
Den största i Sverige under århundradet…….


Kapitel 20. Utrikesdepartementet i bekymmer 1918


På utrikesdepartementet är man fullständigt klar över vad örngotten kommer ifrån, men kan inte fullt inse varför Stockholm valts som destination för smugglingen. Tills något ljushuvud kommer ihåg Gustav V:s omsorger om Maria Pavlovna den yngre, sänt pengar till henne i exilen i Rumänien, verkat för att hon fått papper på sin svenska tillhörighet och därför kan passera gränsen från Sovjet, dokument som ju utställts av utrikesdepartementet.

Kan det vara så att Maria Pavlovna d ä informerats av Maria Pavlovna d y om en resonansbotten av hågkomst och trygghet hos det svenska kungahuset och att denna transportväg kunde vara ett alternativ? Svenska ambassaden hade ju ganska färska minnen av den av det monarkiska bröllopet 1909, alla transporter från Ryssland, och Maria Pavlovna d y:s tillvaro och flykt från Petrograd.

Kunde det vara så? Man får ana att utrikesministern lade munkavle på alla medarbetare i frågan, att han, i beaktande av ärendets synnerligen känsliga natur närmast skruvade sig inför det oundvikliga, att informera kungen om det inträffade. Hursomhelst fyndet begravdes i källarvåningen och bättre tider avvaktades. En sak var utesluten, att skicka tillbaka kuddfodralen till Petrograd.
Till överst på sidan
Gäst


InläggPostat: 2018-12-13 19:24:38    Rubrik: Svara med citat

Samlade och splittrade guld-och silversamlingar……
Den största i Sverige under århundradet…….


Kapitel 21. När stater stjäl – aktuell fråga för Utrikesdepartementet 1955

År 1955 var ett rörligt år utrikespolitiskt, jämfört med dagens småpotatis som är: - Vi är bäst och föregångare hela tiden (moralpolitiskt) – och på att göra det som andra säger till oss (realpolitiskt).

1955 var skarpt läge på många sätt. Finlandspolitiken: Sovjetunionen hade kallat till sig president Paasikivi för överläggningar om förlängning av Vänskaps-och biståndsavtalet från 1948 (obs avtalet var inte en nonaggressionspakt utan en allians om att om något av länderna blir angripet, svarar båda, i krig, kort stubin avhängigt av Sovjet), någonting som alltid ger kalla kårar. Och så frågan om Finlands anslutning till Nordiska Rådet, en problematisk västorientering. Alltid Sovjetpolitik att ta hänsyn till.

Västallierade ger upp ockupationen av Österrike 1955 som med sin stapplande historia nu blir suveränt, hela tiden svensk balansgång visavi NATO och utrikesminister Undén filar på sin neutralitetspolitik.

Så problemet Tyskland – Väst respektive Öst. Efter kriget krävde de allierade att tysk egendom i de neutrala staterna (bara Schweiz och Sverige) skulle säljas och överskottet betalas till de allierade för att betala Tysklands skadestånd till under kriget ockuperade länder. Men Sverige kunde inte rimligen gå på en linje att en stat, t o m den egna, kan lägga beslag på privat egendom att överlämna till annan makt.

Motförslaget blev att avveckla tysk egendom och ställa överskottet till de västallierades förfogande för matleveranser till ockupationszonerna. När så en tysk stat bildas ska den ersätta de ursprungliga ägarna (simsalabim, realpolitik förpackas i ett omslag av moralpolitik).

Västtyskland får lite större rörelsefrihet 1951-55 för en egen utrikespolitik, inte helt underordnad ockupationsmakterna, allt underordnat kanslerspresident Adenauer. De hävdar, plötsligt, att Sverige på ett socialistiskt sätt beslagtagit rysk egendom, vilket var helt sakligt riktigt, den tyska ambassadbyggnaden i Stockholm. Sverige erbjuder då Tyskland ¾ av köpeskillingen av den sålda byggnaden, vilket inte lugnade tyskarna, en framträdande politiker sa rent ut att Sverige behöll ¼ för att ge till DDR (Östtyskland).
Övertidsarbete påkallat hos UD1955 i Arvfurstens palats

I detta getingbo kommer nu lök-på-laxen-beskedet från källaren att ryskt Romanovsilver påträffats på UD. Sverige hade ju i Tyskandsfallet hållit den principiella positionen att ingen stat kan beslagta privat egendom och ge till annan stat, vilket vi just brutit emot i Tysklandsfallet. Tänk om Chrusjtjov i Sovjet skulle hävda: - gör nu likadant och ge guldet till oss! Känsligt, sa utrikesminister Undén, göm guldet. Fort.
Till överst på sidan
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-12-13 19:34:13    Rubrik: Svara med citat

Samlade och splittrade guld-och silversamlingar……
Den största i Sverige under århundradet…….

Oj, eftersom luciadagen är vilodag, och då befriad från kroppsarbete, så har Volcano tagit skrivpennan till pappret och producerat några kapitel till, för att hinna i tid till inträffandet av jordsvinets år. Här kommer det saknade kapitel 19.

Kapitel 19. En överraskning i Petrograd

I oktober 1918 råder osäkerhet, oro och vilsenhet på svenska ambassaden. Det är bestämt att man ska stänga och flytta i november, möbler, inventarier, arkiv allt ska bort. Uppbrottsstämning.

Mitt i allt detta dyker upp, en professor Bergholz på ambassaden talar osammanhängande, på skilda språk, ingen blir riktigt klar över hans ärende, han är starkt nervös och ivrig att komma iväg. Han överlämnar två förseglade kuddfodral, uppenbarligen med smycken, och önskar ivrigt att de tas till Sverige.
De två kuddfodralen

Ambassadpersonalen blir fort klara över att det de fått i händerna är politisk dynamit. Samtidigt kan de naturligtvis inte överlämna dem till Sovjet och Stalin. De går med diplomatpost till Stockholm

Till överst på sidan
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-12-14 08:07:47    Rubrik: Svara med citat

Samlade och splittrade guld-och silversamlingar……
Den största i Sverige under århundradet…….

Kapitel 22. Svenska UD 2009, Arkivöppning - skattöppning – testamentsöppning -?

I största högtidlighet öppnas på UD nu skatten, det som man ännu inte vet om det är en skatt eller inte. Antagligen närvarande är Krister Wahlbäck, UD:s särskilde utredare i frågan, en junior anställd på UD som vittne, en protokollförare och en inkallad revisor från Riksrevisionen eftersom detta kan bli en senare ifrågasatt procedur, rent internationellt procedurmässigt. Protokollföraren har en särskilt viktig funktion, att anteckna alla lösa delar, finns fickur med uppdragsnyckel ska nyckeln också antecknas, innan experter och museifolk släpps på för identifiering, minsta skärva ska dokumenteras för att förhindra försvinnande.

Först ramlar ut tunga saker, cigarettetuier, dosor, manschettknappar, och, ytterst egendomligt, några sammansmälta metallklumpar som är långt ifrån juvelerarkonst man kan tänka sig. Med löfte om diskretion bör nu experter tillkallas.

Det som står klart är att proveniensen, alla kan se att detta är tsarfamiljesilver, namnchiffer på kyrilliska och allt, det som inte står klart är vad, varifrån, varför, det metallurgiska, och varför ett svenskt föremål dyker upp.

Överraskningen är att till yttervolym största föremålet, men inte till vikt, är en svensk silverkåsa. Hade någon silverkunnig varit där hade denne utropat Nils Grubb, Hudiksvall, Norrlands Pehr Zethelius! Nu var ingen där men det visar sig senare att det är Nils Reetz, Umeå, 1754-1800.


Reetz dubbelfattade kåsa (ry kowsch), diam 10,2 cm, från Nordiska Museet, identisk med den som fanns i Maria Pavlovskas örngott.

Mysteriöst, det finns ett svenskt sammanhang? Ja, vi kan inte veta vilket, men sannolikt är det Maria Pavlovna d y som i Sverige införskaffat något som har universell form och funktion, en dubbelfattad kåsa, och som tyckt den lämplig som gåva till sin släkting Maria Pavlovna d ä. Uppenbarligen tyckte Maria Pavlovna d ä att denna pjäs var avv sådan betydelse, trots bara silver och låg vikt, att den tillhörde det som behövde räddas.

Utrikesdepartementet stod med gapande munnar.
Till överst på sidan
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-12-14 08:43:35    Rubrik: Svara med citat

Samlade och splittrade guld-och silversamlingar……
Den största i Sverige under århundradet…….

Kapitel 23. Korridorspring på UD 2009


Regeringens departementssamarbete går ut på att till varje pris försvara det egna departementets revir från andra ministrars önskan att utvidga sitt eget. När Gösta Boman blev ekonomiminister i Fälldins regering och Ingmar Mundebo budgetminister, blev Boman fullkomligt rasande när det blev klart att hans domän bara omfattade en enda myndighet, Statistiska Centralbyrån, medan Mundebo rådde över ett tjugotal, Finansinspektionen, Riksrevisionsverket m fl m fl godbitar.

Men, säger någon, är det inte därför det finns en samordningsminister, en medlingsminister när statsministern inte hinner med? Glöm det, samordningsministern sköter politisk verkställande samordning internt och externt och, kanske viktigare, utnämningsmakten: tillsätter ambassadörer, landshövdingar och generaldirektörer, allt för att inte duglighet ska gå före lämplighet.

Om nu revirpatrullering i departementen är standardbeteendet så är motsatsen surdegshantering. När UD efter 91 år hittar en guldskatt är det naturliga beteendet naturligtvis att fråga sig om någon betalt förmögenhets- eller arvsskatt på länge, alltså Finansdepartementet. När de antagligen fnyser, reses då frågan om arvsrätt, ev överklagande av arvskifte vid vilket lands domstol, internationella konventioner etc, typiskt Justitiedepartementet, som rimligtvis glatt svarar att ett 91 år gammalt ärende i UD:s arkiv antagligen bäst hanteras av arkivförvaltaren, väl medvetna om att UD inte skulle kunna värja sig, det är ju där expertisen på folkrätt och internationell rätt finns. Därtill territorialprincipen, eget arkiv, går inte att förneka.

UD tar fram sitt förnämsta artilleri, professorn, finlandskännaren och ambassadören Krister Wahlbäck, en enastående trouble-shooter, noggrann, absolut integritet, haft många topposter i utrikesförvaltningen. Han får uppdraget att reda ut härvan.
Till överst på sidan
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-12-16 15:21:22    Rubrik: Svara med citat

Samlade och splittrade guld-och silversamlingar……
Den största i Sverige under århundradet…….

Erratum

Vid disputationer vid vinnande av doktorsgrad vid universiteten delas oftast ut ett lösblad med stora bokstäver i titeln ”ERRATUM”, med rättelser, mest stavfel, korrigerad fotnot, annan sidhänvisning till refererad källa, eller så.

Det här är värre, ren glömska. Det var inte 1955 som depositionen av guldet hos Utupptäcktes, det var 1952. Detta ändrar inte mycket i sak av beskrivningen av det politiska landskapet vid upptäckten jag refererat till, tysklandskravet var aktualiserat redan då mm mm. En skillnad dock, 1952 var Stalin fortfarande vid liv, vilket då inte på minsta sätt ändrade läget till det bättre.
Till överst på sidan
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-12-16 15:32:27    Rubrik: Svara med citat

Samlade och splittrade guld-och silversamlingar……
Den största i Sverige under århundradet…….


Kapitel 24. Vardag i svenskt regeringsarbete

För full förståelse av UD:s taktiserande att behålla frågan om Maria Pavlovna-skatten under sina vingar bör förklaras något av den svenska regeringsformen. Denna är ”Governental Rule” till skillnad från kontinentala ”Ministerial Rule”, dvs i Sverige är regeringen kollektivt ansvarig för sina beslut och ingen minister kan hitta på egna idéer å regeringens vägnar. Detta system för initiativ och beslut innebär att alla frågor skickar runt till alla departement för att hitta konsensus, i politiska frågor såväl som i administrativa.

Omständligt men verkningsfullt då en minister ställer sig upp i att säga något i t ex Internationella Flygfäkongressen, då har talepunkterna noggrant överenskommits av miljödepartementet, jordbruksdepartementet, näringsdepartementet, m fl. Systemet heter ”delning”, alla departement ska ge synpunkter på förslagen till regeringens och Sveriges position i den aktuella frågan.

Baksidan av detta är att det inte fungerar i utrikespolitik – i synnerhet inte efter inträdet i EU, där det är korta puckar. En annan baksida är den omedelbara strategin från ett departement är att söka neutralisera det tidsödande delningsförfarandet. Det bästa sättet är offensivt försvar, helt i enlighet med den praktiska revirprincipen, som strider mot den grundlagsenliga samstämmigheten.

Det första, och elementära, sättet är att bilda en interdepartemental arbetsgrupp under ordförandeskap av en tjänsteman från närmast berört departement. Då blir det som denne från början föreslagit, ingen orkar med annat, men det har då förbrukat mycket effektiv tid. Förslagen som kommer fram är världsledande, då de är förankrade i hela regeringen, något som få andra länder anstränger sig till.

000000

Det andra sättet är smartare. Nämligen att skicka ut signalen surdeg och fråga efter intresset av att delta i jäsningen. Alla tackar nej, delning inte nödvändig, vänligen fatta beslut efter logik, inte jämkning.

Här har Utrikesdepartementet alltid ett överläge, ministern är Excellens, en egenskap denne delar med bara två till, Statsministern och Ecklesiastikministern (ansvarig för utbildning kultur och kyrka) förutom Riksmarskalken som är självskriven. Vad kan andra sätta emot? När UD skickar ut något: vi vill dela, så får de svar, när något annat departement skickar ut: vi vill dela, svarar UD, om vi vill säga något gör vi det själva, om relationer till främmande makter har vi första och sista ordet.

Som UD gör, gör de flesta ministrar världen över, oavsett vilken portfölj de har – finans, transport, miljö, inrikes, utrikes, social, utbildning…… I Sverige kan vi unna UD detta, att någon gång ta beslut själv. Som en ambassadör sa en gång: ”I fiskeförhandlingar om tull är man bakbunden till promillenivån, men om i detta land utbryter inbördeskrig får jag ta mina egna beslut”.

I detta fall i Sverige, ryssguldet, UD vann i kraft av sin kompetens. Och i det undermedvetna hos alla inses varför, stark folkrättslig och beprövad kompetens, respekterad i internationella fora, men alltför mycket att göra, alltför få folkrättsexperter. Må vara hur som helst med Sveriges FN-representation här och där i politiskt bestämda positioner, men vår folkrättstradition har getts för lite utrymme. Och, som i Maria Pavlovnafallet, utfört snabbt, elegant, förstärkt svensk signal internationellt om att respektera evig privat äganderätt, pragmatisk förhandlingsteknik att hitta på stiftelseform och en befullmäktigad, och alla Romanovättlingar blev betydligt rikare i slutänden. Mer om detta senare.

000000

Hur kan författaren veta någonting om allt detta, svenskt internt regeringsarbete som är väl fördolt och har han varit där? Åsyna vittne? Nej, där jag varit och vet förtäljer jag. Det som ovan sagts är endast om hur marken skälver när solstormen bryter ut, eller mer prosaiskt, effekter av den tideräkning som bestäms av cykliska 4-åriga svenska riksdagsval med åtföljande situationsanpassning, långt ner i byråkratin. Jag vet, ity där har jag varit.

Längst där nere, långt under grästopparna, som anser sig representera gräsrötterna, ser man med grodans halvsfäriska ögon stjärnbilderna på himlavalvet, och med stigande förvåning att ett rö böjer sig för vinden, går aldrig av, men böjer sig gärna åt motvinden. Det är kanske därför det, trots allt, är bra med en tjänstemannaklass som gnetar på som vanligt, delar synpunkter på olika ärenden och inte lägger ner mer tid på politik och gränsbevakning än 50 %.

Men UD är alltid ett undantag, där finns stjärnorna och olyckorna, och, mer än någon annanstans, självständigt tänkande.
Till överst på sidan
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-12-16 21:04:07    Rubrik: Svara med citat

Samlade och splittrade guld-och silversamlingar……
Den största i Sverige under århundradet…….


Kapitel 25. Arbete i lugn och ro i Utrikesdepartementet, Stockholm 2009

Ambassadör Krister Wahlbäck börjar nu ett systematiskt och krävande arbete, och tar hjälp av UD Rättsavdelning för att söka efter arvsberättigade Romanovättlingar och UD arkiv för att få fram alla tänkbara handlingar angående depositionen. Och så ska depositionen inventeras. Det visar sig att det finns en tidigare inventering gjord 1952 av den tidigare nämnde Wilhelm Carlgren och arkivchefen Åke Kromnow. Wahlbäck tilldelas Rune Hedman som förstärkning för att påskynda arbetet och de konstaterar att alla föremål var kvar, inget var försvunnet sen 1952, bara det en lättnad. Av den ursprungliga inventeringen framgår att den företetts för utrikesminister Östen Undén och att inget ytterligare skedde än att depositionen skickades ner i källaren igen. Inventeringen har påteckningen ”Excellensen vidi” vilket på nusvenska betyder att utrikesministern har sett dokumentet.
En inventerad post. Dryckesbägare i miniatyr, Fabergé. Verkmästare Anders Nevalainen ca 1895. Förgyllt silver, champlevéemalj i lindblomsgult på maskingraverad yta, inlagda silvermynt med Katarina den Stora 1767 och 1772, höjd 6,2 cm

Rättsavdelningen tar stöd av släkten Romanovs familjestiftelse i Geneve för att få de arvsberättigade att formera en befullmäktigad representant som då också skulle kunna motta arvet.
Arkivarbetet ger indikativa resultat men långt ifrån några säkra slutsatser. Några fragment framkom:
1918 Det visar sig att professor Bergholz är bekant med ett legationsråd på den svenska ambassaden, Anders Koskull, som tog emot depositionen i Petrograd oktober 1918.

1922 påpekar samme Anders Koskull i Stockholm att frågan är olöst men att då kabinettsekreteraren (högste tjänsteman på UD under ministern) beslutar att det är bäst att de är kvar till mer ordnade förhållanden uppstår i Sovjetunionen.

1929 På fråga från UD om vägledning från envoyén Carl Gerhard von Heidenstam i Moskva vad han ansåg om att skulle skatten skulle lämnas ut till släkten Romanov svara han att de inte skulle kunna hålla tätt om saken och ds skulle Sovjetunionen av ena eller andra skälet kräva den och på så sätt ställa Sverige i en besvärlig mellanhand. “Bäst att sluta ögonen nästa gång man går förbi de tunga påsarna” sa han.

Samtidigt lyckas UD rättsavdelning få de arvsberättigade att utse en representant som kan få fullmakt att företräda släkten.

Lugnt och systematiskt, en noggrann utredning, vilket följande pekar på, lite kuriöst kan tyckas. I kuddvaren finns också nedsmält metall, klumpar, av obestämt slag. Dessa skickas till Statens Strålskyddsinstitut för analys och för en försäkran om att de har kontaminerats av någon strålningskälla. Det har de inte, enligt utlåtandet. De går till Statens Provningsanstalt för metallurgisk analys, vad de kom fram till går inte nu att plocka fram eftersom min mapp med kopiorna kommit bort. Förmodligen hade någon smält ner silver och guld, de förenar sig, men eftersom från ca 1911 också platina blev populärt i St Petersburg kan det vara någon som försökt få till det också, och då blir det marigare. Syftet skulle då vara att det är lättare att få med sig en till synes oskyldig metallklump över alla gränser än hela konsthantverken.

I slutet av maj 2009 kvitteras depositionen, överlämnas till Romanovättling med sekundant och ut genom dörren på Arvfurstens palats promenerar två herrar med tung börda över Gustav Adolfs torg med bedömda värden för ett 20-tal miljoner kronor i väskorna. Det ska visa sig vara en grov underskattning.
Till överst på sidan
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-12-17 07:09:46    Rubrik: Svara med citat

Samlade och splittrade guld-och silversamlingar……
Den största i Sverige under århundradet…….


Kapitel 26. Forskningsläget II

Går man till UD:s arkiv i frågan om Maria Pavlonas arv så är det magert, mest kommunikation med arvingarna och så de tekniska mineralrapporterna. Och ska man längre tillbaka i tiden så är det riksarkivet som gäller. Ingenting om Wahlbäcks utredning, varför jag (2009) då ringer upp honom och frågar varför. Han säger då att visst finns det en promemoria, han har själv skrivit den. Så visar det sig att under utredningens gång, och det kan man möjligen acceptera, har handlingarna varit sekretessbelagda ”med hänsyn till rikets säkerhet”. Va? UD är en del av riket! Här slirar Wahlbäck, det finns såvitt jag vet fem grunder för att sekretessbelägga handlingar förundersökningssekretess i rättsfall, patientsekretess, affärssekretess, utrikessekretess (för att inte skada förhållandet till främmande makter) och försvarssekretess (rikets säkerhet). Wahlbäck blandar ihop de två sista, och inget av dessa är hållbart i fallet. Skälet till sekretessen uppges då vara skydd mot stöld.

Här reser sig raggen på smalbenen. Något sådant finns inte som sekretessgrund. Nej, det måste vara något annat som är skälet för locket på. Personalstölder är vanliga, museerna är drabbade och hälften av svinnet i detaljhandeln är det personalen som tillgodogör sig, hälften är allmänhetens snatterier och stölder. Men UD? Åtminstone borde hemligstämpeln lyfts efter att överlämnandet av depositionen skett i maj 2009, då kan de knappast stjälas från UD!

UD har väl kvar hemligstämpeln, det finns ingen anledning att betvivla Wahlbäcks lämnade uppgifter. Eller slarvat bort den, sånt förekommer. Det är därför man ger upp, för 9 år sen.

Sen dess har det inte framkommit mer substantiellt om utredningen på UD eller i de centrala frågorna:

Maria Pavlovnas bevekelsegrunder för att använda Sverige som destination för guldet? Varför inte Danmark där en släkting fanns i kungafamiljen? Varför inte den beprövade vägen till London genom Bertie Stopford? Fanns inte någon dansk eller brittisk ambassad kvar oktober 2018? Vem är professor Buckholtz, en verklig person eller en fiktiv identitet? Vem är i så fall bakom?

Grunderna för att mörka skatten år 1918? Och de tydligare skälen för samma 1922? Och 1952?

Det enda skälet att nu ta upp frågan om skatten är att viktig kringinformation kommit fram
1. Ett antal personbiografier har kommit fram som bättre belyser framförallt den svenska utrikespolitiken på 1950-talet, men också över Maria Pavlovna d y.
2. Nya artiklar om Antiquariatets försäljningar har publicerats.
3. The public domain på internet vad avser bilder har vuxit exponentiellt bl a genom Wikicommons m fl blivit mer fullmatade och att museerna digitaliserat sina samlingar. Detta gör det meningsfullt att skriva i frågan och avbilda, åtskillig substans är visuell.

Källhänvisningar och referenser, som framgått, saknas, det skulle bli för mastigt.
Till överst på sidan
Gäst


InläggPostat: 2018-12-18 08:08:06    Rubrik: Svara med citat

Samlade och splittrade guld-och silversamlingar……
Den största i Sverige under århundradet…….


Kapitel 27 Skatten blir offentlig

På Sotheby’s auktionsfirma i London, i konkurrens med Christies en av de två största auktionsfirmorna i världen, blir det sämre med semester sommaren 2009 för ryska avdelningen. Hela auktionsvärlden vet att ska man ha bra priser på högsta kvalitet är månadsskiftet november/december rätt tid. Och i det här fallet, Maria Pavlovnas arv, ja då ska katalogen ut tidigt. Den 27 augusti är världssensationen offentlig, Sotheby’s katalog kommer ut tre månader före auktionen den 30 november.

Romanovättlingarna är angelägna om att sälja, flera välgörenhets- och familjeprojekt väntar. Och den som gick ut genom dörren till Gustav Adolfs torg i slutet av maj tillsammans med den befullmäktigade från Romanov var en Sothebyrepresentant, antingen Heinrich Graf von Spreti från Sotheby’s Münchenkontor, som var den som på Romanovsläktens uppdrag först examinerade fyndet eller Sotheby’s expert på ryskt konsthantverk i London som skulle ansvara för auktionen, Darin Bloomquist. Allt var förberett redan då.

Detta är första gången en fortfarande privatägd stor samling Romanovsilver överhuvudtaget blir känd för forskning, allmänhet och köpsugna samlare. Det märkliga med samlingen är att åtskilligt är gåvor inom familjen om än anskaffade kommersiellt. Man cirkulerade lyxartiklar mellan sig.
Det andra som är uppseendeväckande är att föremålen aldrig tidigare varit kända, dokumenterats (offentligt) eller systematisk varit kända ifrån respektive guldsmeds tillverknings- eller försäljningsliggare. En sensation.
Fyra cigarettetuier av Fabergé, verkmästare från vänster och uppifrån Michail Perchin, emaljerad, tvåfärgat guld, diamanter, August Holmström, fyrfärgat guld med namnchiffer M och V (Maria, Vladimir), Perchin tvåfärgat guld, undre rad Perchin tvåfärgat guld, emalj cartouche i ram med diamanter, Nikolaj II krönt namnchiffer i diamanter

Guldsmederna är Ryssland och Europas förnämsta
Fabergé
W.A. Bolin
Postnikov
Chlebnikov
Ivanov
Samtliga dessa St Petersburg, men också franska, tyska, brittiska och, som vi sett, en svensk silversmed.

Sammantaget 110 auktionsnummer med ett utrop på ca 1 milj GBP (räkna med växelkurs 11,5 SEK), varav inte mindre än 29 Fabergé (varav 19 cigarettetuier!). Det är också så att inte allt i depositionen auktioneras ut, vissa poster kan av affektionsskäl behållits av ättlingarna eller vara testamenterade.

Samma dag, i Stockholm, visas de förnämsta objekten för inbjudna, goodwillmässigt av Sotheby’s, i 4 timmar. Pressen är där, Sothebys’ rysslandsexpert Bloomquist, Sothebys’ lokalrepresentant i Stockholm, en representant för Artmove (flyttfirma mellan museer och auktioner), Krister Wahlbäck m fl (jag vet, ity jag var där). Att bjuda in är en vacker men alltför snäv gest, Sotheby’s kunde gett Sverige lite större fönster för experter och allmänhet.

Å andra sidan är pressen där med allmänreportrar och damtidningarna för informationsförsörjning till en gapande allmänhet, men, som vanligt, nästa fråga ställs inte, de gör som vanligt, rätt avskrivet från pressmeddelandet eller enklare, kopiera, och så kommer nästa fråga hur dags baren öppnas. Internationell press hade fler och bättre uttömmande resultat, och hade läst auktionskatalogen.
Till överst på sidan
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-12-18 08:12:37    Rubrik: Svara med citat

Samlade och splittrade guld-och silversamlingar……
Den största i Sverige under århundradet…….

Kapitel 28. Fortsatt forskning

De grova dragen kring Romanovskatten i Sverige hr nu skisserats och då också i perspektiv av Maria Pavlovna d y som innebar en knytning till Sveriges kungahus som visade sig vara avgörande i kritiska skeden i hennes liv. Detta var inte obekant för Maria Pavlovna d ä och har potentiellt förklaringsvärde för ”den svenska vägen”. Möjligen skulle Sverige, med kungahusets inflytande då, kunna betraktas som en tillfällig men säker hamn för guldet.

Den svenska kåsan i fyndet är ytterligare en indikator. Och varför inte danska vägen (kungligt släktskap där) eller Londonvägen som prövats förut var aktuell, kanske fanns inte ambassaderna kvar i oktober 1918.

En annan fråga är naturligtvis informationen och den politiska styrningen av att inte väcka frågan under sovjetregimen. Där borde finna något mer i arkiven.

En tredje fråga är naturligtvis, vad innehöll depositionen komplett? Det som tas upp eni Sotheby’s katalog är inte helheten. Och resten finns då i 1952 års förteckning, bekräftad 2009. Eftersom Sotheby’s fotograferade alla föremål i Stockholm finns här en källa att forska i.

En ytterligare fråga är naturligtvis vem är den mystiske professor Bergholz (jag, och andra, har stavat honom fel tidigare). En lettisk-rysk läkare finns i St Petersburg Fyodor Christophorovich Berggolts (1885—1948) med varierande stavning (G=H på ryska) och återges ibland med namn Bergholz. Hans dotter Olga, berömd för sin diktning, använde stavningen Bergholz. Han var under första världskriget militärläkare och blev under oktoberrevolutionen mobiliserad som läkare på ett lasarettståg. Förefaller praktiskt långsökt.

Sen finns en polenfödd Feodor Feodorovich Buchholz (1857-1942) som gick konstakademin i St Petersburg och så småningom (1893-1919) blev professor vid Kejserliga Institutet för Uppmuntran av Konst. Efter revolutionen medverkade han i Agitprop och från 1924 Det Revolutionära Rysslands Konstnärsförbund. Forskning bör fortsätta.

Allt detta återstår att utreda.
Till överst på sidan
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-12-18 08:20:09    Rubrik: Svara med citat

Samlade och splittrade guld-och silversamlingar……
Den största i Sverige under århundradet…….


Kapitel 29. Auktionen i London

Den 30 november 2009 är det fullsatt hos Sotheby’s, budspadarna räcker inte till och man har organiserat två däck med 60 telefoner för telefonbudgivning.
Summa utrop är ungefär 1 milj GBP. Redan första budgivningen pekad på vart det barkade, ett cigarettetui av Chlebnikov 1875, med ett emaljerat porträtt av tsar Alexander den II, med utrop på 3.000 — 5.000 GBP klubbas för 46.850 GBP, ett Fabergéetui från Moskva, alltså inte från de mest berömda verkmästarna i St Petersburg, silver med skönt japanskt jugendlandskap går från utrop 2.500 — 3.500 ti 85.250 GBP. Så håller det på.


Toppnoteringen för cigarettetuier blir den tidigare avbildade fyrfärgs guldetuiet av Holmström GBP 612.250 jämfört med utrop 50.000– 70.000 över 12 gånger utrop.

Nils Reetz kåsa från Sverige gick från utrop 400-600 till 5.625 ett svindlande pris för en 10-cm skål, ett par manschettknappar i guld med pärlor, diamanter och rubiner från estimat 1.000 — 1.400 till klubbat 22.500 GBP, ett annat par från 3000 — 5000 till skruvade103.250 GBP. Den lilla emaljerade dryckeskannan av Anders Nevalainen hos Fabergé, från 7.000 — 9.000 till 67.250.

Allt som allt 7.073.300 GBP (kurs 2009 ca 11.5 SEK) gör drygt 81 miljoner i omsättning, mellan 7 och 12 gånger utrop, beroende lite hur man räknar. En sensationell framgång och 100 procent sålt, vilket är mycket ovanligt.

Rart är också att örngotten som ropades ut för 200-300 såldes för 4.750 resp 6.000 GBP. Ett svindlande resultat och glada Romanovättlingar.

Det går att söka på auktionskatalogen och resultat på sökord Sotheby’s L09678
Till överst på sidan
Volcano.
Gäst

InläggPostat: 2018-12-18 09:16:01    Rubrik: Svara med citat

Samlade och splittrade guld-och silversamlingar……
Den största i Sverige under århundradet…….

Kapitel 30. Författarens efterord


Det som förvånar under denna följetong under en knapp månad är att inte av läsarna mötts av fler interventioner, interfolieringar, interaktioner eller invektiv. Möjligen har det varit av godo, Volcano är en finkänslig typ som kanske skulle reta sig på ovidkommande eller perifera frågor och kommentarer och med suck tystna. Samtidigt är denne en tämligen provokativ natur – han har trakasserat läsarna med att just ge sig ut på utflykter i ovidkommande och perifera ämnen. Utan att räkna antalet intriger eller parallellförlopp (vem orkar med detta) så torde det vara fem-sex stycken plus egna introverta betraktelser av diskutabelt värde.

Med stigande förvåning jag sett hur läsarräknaren skuttat från 4000 till 5000 på tråden, och med än större förundran hur under tiden absolut tyst det varit på denna sida – i alla ämnen – har klockorna stannat? Säg nu inte härskarteknik i tystnadskultur, sån smörja är aldrig övertygande.

00000

I ingressen till följetongen nämnde jag att historien från början var avsedd som en bok som aldrig blev skriven. I backspegeln är kanske dessa 29 kapitel en bok, det är säkerligen 100-150 000 tecken, - i alla fall en tunn.

De resterande hemligheterna, det oskönjbara, finns, som denna historia visat, på Utrikesdepartementet. Örngotten, ironiskt nog finns här en lärdom för oss alla, - Silver och guld som inte lämpligen behöver stå framme förvaras lämpligen i bomull.

00000

Allting är nu avslutat – så här långt – och nu får andra ta över scenen – med andra ord kommentarsfältet är vidöppet för infall, utfall, frågor, svar, poesi, stickor och strån och flera bibelord.

Predikaren 3:6
Söka upp har sin tid, och tappa bort har sin tid. Förvara har sin tid, och kasta bort har sin tid.

Ille faciet, QED
Till överst på sidan
Peter B
Site Admin


Registreringsdatum: 11 maj 2010
Inlägg: 564
Ort: Gruppledare Malmö

InläggPostat: 2018-12-18 13:56:01    Rubrik: Svara med citat

Tack Volcano för en intressant historia!

Antalet "klick" på denna tråd är ett kvitto för intresset kring ämnet. Jag tror många med mig bara njuter av din formuleringskonst på forumet.

m v h

Peter
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Silver, Guld, Tenn och deras stämplar samt Ädelstenar Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Nästa
Sida 7 av 8

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 1.14 sekunder att ladda.