Forumindex De Gamla Urens Vänner

 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem 
 ProfilProfil   Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   Logga inLogga in 


Falska fickur
Gå till sida Föregående  1, 2
 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Fickur
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
Peter B
Site Admin


Registreringsdatum: 11 maj 2010
Inlägg: 564
Ort: Gruppledare Malmö

InläggPostat: 2016-01-20 09:44:58    Rubrik: Svara med citat

Peter S skrev:
När det gäller "Frimurarklockor" bör man vara mycket vaksam. Jag tänker "Falsk!" med ryggmärgen...Klockan i första länken ser mycket suspekt ut, men det är ju svårt att avgöra på bilder.
*Tavlan är i det närmaste perfekt, ett varningstecken, en så gammal tavla har ju vanligen någon liten hårspricka.
*Zodiaktecknen associerar jag inte heller med frimureriet, känns som en fantasiskapelse.
*Tavlan ligger vidare väldigt högt, så att visarna knappt når igenom, tecken på att något lagts ovanpå den gamla tavlan. jag tror att det helt enkelt är ett tryckt glättat papper eller plast som pålimmats den gamla tavlan.

Av de övriga fyra klockorna gör jag denna bedömning:Den första och den sista klockan är helt säkert äkta, De andra mycket tveksamma


I samband med hämtning och betalning för ett inropat frimurarföremål frågade jag om spindeluret med frimurarsymboler som såldes för 20.000 kr var avhämtat. Bifogar länken igen nedan;

http://sa.auction2000.se/auk/w.object?inC=SA&inA=20150916_1434&inO=2

Uret var inte avhämtat. Jag bad att få titta på det och lyckades ta en bild som bekräftar min magkänsla från visningen....Very Happy
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
DelanderRegistreringsdatum: 12 januari 2015
Inlägg: 79
Ort: Rättvik

InläggPostat: 2017-01-19 16:53:01    Rubrik: Svara med citat

Hej!

Man upphör aldrig att förvånas över det stora antalet förfalskade fickur som dyker upp på auktioner, Tradera etc. De flesta är dock (som tur är) tämligen kända falsarier, som t.ex. Helmstine, Ward, Lind Neveren m.fl. Bifogar bilder på några som just nu är aktuella på Tradera och Kaplans. Uret av "Walleniuss" kan möjligen vara det som är avbildat i Albin Schaeders bok.

Hälsningar,

Delander Confused


Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
DelanderRegistreringsdatum: 12 januari 2015
Inlägg: 79
Ort: Rättvik

InläggPostat: 2017-04-14 20:29:47    Rubrik: Svara med citat

Hej!

Återigen ett exempel på ett kontinentalt/Schweiziskt fickur, som utger sig för att vara ett London-ur, säljs just nu på Stockholms auktionsverk. Både urtavlan och balansbryggan (se bilder nedan) ”skriker” förfalskning. Känns en smula ohederligt att auktionshuset inte med ett ord anger osäkerhet vad gäller tillverkningsort.


Glad Påsk!
Wink

Delander
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
matthiasmRegistreringsdatum: 12 mars 2017
Inlägg: 7

InläggPostat: 2017-04-22 14:45:09    Rubrik: Svara med citat

Hej
Roligt att denna dök upp här...det var faktiskt jag som ropade hem det Very Happy
Dock är jag klart medveten om att det troligtvis inte är ett engelsk-tillverkat ur. Smile
Men jag har ett tag velat ha en champleve-tavla, och ska man ha dom gamla från sekelskiftet 1600/1700 ligger dom i en annan prisklass. Nu fick jag det för ungefär samma pris som dom brukar gå för på ebay/tradera, och med en trevlig nyckel i guld på köpet. Efter lite rengöring ser det roligare ut och går som en...klocka. Kalenderhjulet hade fastnat och ingen hade orkat ta reda på varför.

Men det är lite lustigt med dessa uren...nu dök tre upp på en gång på tradera och Stockholm Auktionsverk. Både detta som är snyggt stämplat 1769 i London och dom två på Tradera har vad jag tycker ser ut som korrekta stämplar. Är det någon här som vet bakgrunden för dom? Urtavlan är ju egentligen inte riktigt tidsenlig egentligen, utan var väl rätt omodern 1769... Dom jag sett av denna modell är ofta ganska lika men har olika namn...är dom helt påhittade eller är det säljarens?

Några (dåliga) bilder på uret medföljer Smile Det är faktiskt rätt läckert i verkligheten!

Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Peter SRegistreringsdatum: 13 maj 2010
Inlägg: 402

InläggPostat: 2017-04-23 06:11:17    Rubrik: Svara med citat

Klockan är litet gåtfull om jag får säga min mening.

Denna typ av tavla i champléveteknik med applikationer och dessutom med datumfönster var vid klockans tillkomst ur mode sedan 50 år tillbaka. Om stämplarna ser riktiga ut och säger 1769 så tror jag på det, eftersom ytterboettens repoussé stämmer med tiden och en James Shearwood enligt Baillie också var verksam i London vid denna tid och gjorde ur med datumvisning
Tavlan ser inte riktigt ut som de klassiska förfalskningarna, eftersom bågarna som utgör minutstrecken ser annorlunda ut. Dessutom är tavlan av bättre kvalitet än de som man vanligtvis brukar se på förfalskningar.
Vidare är verket märkt med såväl förnamn som serienummer, vilket inte brukar vara fallet med förfalskningar där bara ett efternamn brukade anges. Ruckskivans utformning är inte heller helt typisk för en förfalskning.

Naturligtvis är balansbrÿggan väldigt o-engelsk, men sådanana förekommer på engelska ur.

Enligt min mening måste klockan undersökas noggrannare för att utröna ursprung och varför tavlan ser ut som den gör. Bilderna räcker inte som underlag
_________________
Peter S
Administratör
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
DelanderRegistreringsdatum: 12 januari 2015
Inlägg: 79
Ort: Rättvik

InläggPostat: 2017-04-27 19:28:12    Rubrik: Svara med citat

Hej!

Ja, Peter S har nog rätt i att detta fickur borde granskas närmare innan man bättre kan avgöra dess ursprung mm. Jag kanske var lite för snabb att avfärda det som ”förfalskning” (se vidare kommentarer nedan).

Min gissning är att uret är från första halvan av 1700-talet eller årtiondena därefter (vore intressant att se tydligare bild på stämplarna).

Själva urverket är, enligt min mening, definitivt inte från England. Mest troligt är det tillverkat i Schweiz. Visserligen använde några av de främsta urmakarna, som t.ex. Francis Perigal, Thomas Mudge och John Leroux ibland balansbryggor för sina allra bästa produkter, men detta urverk ser inte ut att tillhöra denna kategori. Jag tror därför att antingen har urverket importerats som ett rå-ämne (ebauche) och förfärdigats av London urmakaren James Shearwood (omnämns i Loomes som verksam från 1759) eller så handlar det om en ren förfalskning. Nu var det inte helt ovanligt att London urmakare importerade urverk från Schweiz, speciellt vad gällde mer komplicerade urverk, med t.ex. självslag.

Vad gäller urtavlan så har den ett ganska typiskt Holländskt drag. Återigen finns då alternativet att uret förfärdigats av Shearwood för att säljas till Holland eller så handlar det om en förfalskning. Skälet till att jag tidigare, så ”tvärsäkert”, bedömde uret som en samtida förfalskning var att ovanligt många dokumenterade förfalskningar (med påhittade tillverkarnamn som Tarts m.fl.) har denna typ av ”arcaded dials” (och givetvis balansbryggor/urverk tillverkade i Schweiz).

Sen finns det ytterligare några detaljer som pekar på förfalskning alternativt ”slarvigt” arbete. Jag tänker då på öppningen för datum, som ”klippt av” texten. Jag trodde först att det stått ”London” där, men vid närmare granskning blivit osäker. Vidare har numreringen av urverket delats upp i två delar för att ge plats för en verkpelare, vilket är ovanligt.

Det som talar för att Shearwood importerat urverket och förfärdigat det för Holländsk/Nordisk marknad är väl de engelska silverstämplarna. Här brukar ibland/ofta förfalskningar ha rena fantasistämplar.

Oavsett hur det ligger till är så fickuret ett intressant tidsdokument som belyser betydelsen av Engelska fickur under tidigt 1700-tal.

Bästa hälsningar,

Delander Very Happy
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
DelanderRegistreringsdatum: 12 januari 2015
Inlägg: 79
Ort: Rättvik

InläggPostat: 2017-04-28 07:56:26    Rubrik: Svara med citat

Hej!

Glömde att tillägga att denna typ av silverboetter med ”repousse”-arbete eller gjutna dekorationer också är vanliga på fickur tillverkade i Schweiz, eller i vart fall avsedda för den kontinentala marknaden. Det innebär inte med automatik att kvaliteten behöver vara låg. En relativt vanlig signatur är ”Cochin” som jag tror kan kopplas till Daniel Cochin, som var verksam såväl i England som Geneve. Många anser att hans arbeten är av hög kvalitet, även om dekorationerna oftast är gjutna. Har själv en sådan boett, i en stil som förebådar rokokon med en "cartouche" som fortfarande är ganska symmetrisk (se bild), där dekorationen är gjuten. Botten i matthiasm´s ur är av något senare datum med fullt utvecklat rokoko mönster.Delander Very Happy
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
JutteRegistreringsdatum: 31 maj 2017
Inlägg: 2

InläggPostat: 2017-06-01 05:20:55    Rubrik: Graham London Svara med citat

Hej, svärföräldrarna har flyttat och då kommer mycket gammalt fram ur skåpen och efter att ha sökt på nätet hamnade jag hos ert forum när det gäller fickur.
Är detta en gammal falsk klocka som tråden började med, klocka märkt Graham London?Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
DelanderRegistreringsdatum: 12 januari 2015
Inlägg: 79
Ort: Rättvik

InläggPostat: 2017-06-01 21:07:30    Rubrik: Svara med citat

Hej Jutte!

Ja, enligt min mening är detta en "klockren" förfalskning. Det var ju framförallt kända urmakare från London, med start redan kring 1690/1700 som fick sina fickur förfalskade. George Graham var en av dessa. Som jag skrivit tidigare i denna tråd, finns här flera klassiska kännetecken på förfalskning, som t.ex. balansbryggan (med två fötter) och den undermåliga förgyllningen av urverket. Finns heller inget dokumenterat ur av Graham där han signerat en emalj-urtavla (detta bruk startade först som normalitet under andra halvan av 1700-talet). Dessutom har urtavlan en design som är yngre än den som användes under Grahams tid.

Bifogar två bilder på urverk från Grahams verkstad som visar den höga kvaliteten på hans alster.

Bästa hälsningar,

Delander
Very Happy
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Peter B
Site Admin


Registreringsdatum: 11 maj 2010
Inlägg: 564
Ort: Gruppledare Malmö

InläggPostat: 2017-06-02 14:13:44    Rubrik: Svara med citat

Hej Delander & Jutte m.fl..,

intressant med några "äkta" urverk också. Graham var en mycket populär urmakare att kopiera alster från.

Jfr. även med exemplaret som inledde denna tråd. Bifogar några bilder på ännu ett exempel. Det verkar finnas många utföranden på verken vilket är lite förvånande. Om det skall bli lönsamt så borde de kopiorna vara snarlika eller identiska...Någon som har fler tankar kring detta

hälsningar

Peter
Very Happy


Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post
Helena
Gäst

InläggPostat: 2018-02-27 23:11:03    Rubrik: Frimurarur Svara med citat

Hej, ni verkar ju ha koll på dessa saker, så jag tänkte ställa en fråga om detta frimurarur. Vet ni om det är helt modernt/ en kopia, 60-talet eller tidigare?

Till överst på sidan
Gäst


InläggPostat: 2018-03-01 15:32:01    Rubrik: Svara med citat

Nytillverkad!

Very Happy
Till överst på sidan
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Fickur Alla tider är GMT + 2 timmar (svensk sommartid)
Gå till sida Föregående  1, 2
Sida 2 av 2

 
Hoppa till:  
Du kan skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Sidan tog 0.7 sekunder att ladda.